Scurt ghid pentru grădinăritul pe bulevard


După ce ieri vi l-am prezentat pe Richard Reynolds – un britanic care a amenajat sute de spaţii neîngrijite de autorităţile din Londra şi a inspirat oameni din lumea întreagă să facă la fel în oraşele lor – astăzi vom prezenta un ghid care reprezintă primii paşii în guerilla gardening (grădinăritul de gherilă). 

Richard insistă că în Guerilla Gardening nu există reguli, deoarece un set de norme ar limita creativitatea oamenilor, esenţială în astfel de proiecte. Însă el oferă 12 sfaturi utile pentru cei care vor să încerce experienţa Guerilla Gardening.  

 

Ţinteşte un loc prost îngrijit sau neîngrijit

 

Alege unul din apropierea locuinţei tale sau din drumul spre muncă (poţi începe cu spaţiul din jurul unui copac, ori cu un mic răzor de flori uitat de autorităţi). Numeşte-te părintele acelui spaţiu. Astfel, îl vei putea supraveghea de-a lungul timpului şi priveliştea te va bucura zi de zi.

 

Planifică o misiune 

 

Marchează o dată în calendar pentru un atac de seară, atunci când aglomeraţia e redusă, iar poliţia mai puţin vigilentă. Invită-ţi prietenii. Nu îi uita pe cei de pe Facebook.

 

Găseşte un furnizor de plante

 

Cele mai ieftine plante sunt, evident, cele gratis. Uneori, firmele de grădinărit ar putea avea plante care le sunt de prisos, adresează-le o întrebare, e posibil să ţi le dea gratis sau la un preţ foarte mic. Poţi apela şi la o cunoştinţă care are o grădină. La cât de repede se înmulţesc lalelele, de pildă, ţi-ar putea oferi zeci de bulbi în fiecare an. În lipsa acestor surse, găseşte un furnizor foarte ieftin.

 

Alege plante capabile să reziste pe “frontul” urban

 

Ai nevoie de plante care să trăiască multe vreme fără ajutor. Ele trebuie să reziste atât la frig şi îngheţ, cât şi la căldură şi secetă. Ba ar trebui să îşi poată reveni şi după ce sunt călcate. Gândeşte-te la ceva de impact: verdele să fie vizibil cea mai mare parte a anului, iar florile să reziste cât mai mult posibil. Caută pe internet sfaturi despre plantele rezistente în condiţiile de climă din oraşul tău.

 

Alege încălţămintea potrivită

 

Cizmele te vor da de gol şi nici nu prea sunt utile atunci când trebuie să îţi iei tălpăşita, la sosirea unui echipaj cu poliţişti băgăreţi. Alege nişte gumari (încălţăminte de cauciuc care acoperă piciorul până la gleznă), Richard i-a folosit chiar şi pentru câteva seri în club, când a “aterizat” acolo imediat după o plantare. O altă metodă e să tragi două pungi de plastici peste adidaşi. Vei păstra încălţăminte curată şi le poţi da jos rapid.

 

Ia cu tine pungi

 

Vei avea nevoie de acestea pentru a scăpa de “rămăşiţele” rezultate în urma războiului: buruieni jumulite, frunze, pietricele etc.

 

Găseşte soluţii pentru a transporta apa

 

Richard folosea canistre de combustibil, dar nu puţini au fost cei care au crezut că e un piroman. Însă atunci când o colegă a venit cu ideea de a folosi dispenserele de apă de la muncă, Richard a adoptat această idee. Însă poţi folosi PET-urile de 5 şi 10 litri, sunt excelente pentru astfel de operaţiuni. Vei avea nevoie de ceva apă, dar 10 litri e o cantitate suficientă pentru a planta pe 6-10 metri pătraţi.

 

Fă-ţi bombe cu seminţe

 

Pentru a înfrumuseţa zone în care accesul e dificil, iar o săpătură ar dura prea mult, foloseşte bombe cu seminţe. Richard le spune şi grenade verzi. Sunt seminţe amestecate cu sol şi puse într-o capsulă degradabilă sau chiar explozivă. Câteva „reţete” găseşti AICI.

 

Alege mijloace naturale pentru a-ţi ajuta plantele

 

Mraniţa din grădină sau pământul de pădure sunt excelente pentru un „start lansat” al florilor abia plantate. Un britanic, Alex, a mers chiar mai departe şi creşte în apartament o specie de râme. Eisenia Fetida transformă resturile de mâncare într-un excelent vermicompost. Sucul rezultat este şi el folosit, fiind un excelent fertilizator.

 

Cooptează o fată

 

O fată din Marea Britanie a reuşit să distragă atenţia poliţiştilor, iar băieţii care erau cu ea şi-au putut vedea liniştiţi de grădinăritul lor de gherilă. Din experienţă, Richard spune că simpla prezenţă a unei femei dă poliţiştilor că totul e în regulă, că e o campanie pentru un produs sau ceva de genul acesta.

 

Dă vestea mai departe

 

Arată oamenilor ceea ce faci, lasă flyere sub uşile celor din zona în care ai schimbat ceva. Intră în vorbă cu trecătorii şi acceptă dialogul cu presa, mai ales cea locală. Poţi încerca să faci şi o cauză pe Facebook!

 

Foloseşte-te de maşină

 

Dacă nu grădinăreşti în apropierea locuinţei tale, vei avea nevoie de o maşină. Nu uiţa că poţi scoate bancheta din spate, pentru a face loc plantelor.

Fotografii surprinse în Anglia, Franţa şi Germania şi postate pe pagina de Facebook „On Guerilla Gardening” 

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version