Scurt ghid de ingrijire a pantofilor barbatesti – recomandari utile

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/ryVaXaOJO2Q

Atunci cand iti alegi cei mai frumosi pantofi barbatesti, vrei ca acestia sa arate bine, sa fie confortabili si sa reziste cat mai mult purtarilor numeroase.

Daca investesti in pantofii pe care ii porti zi de zi, stii cat este de important sa ai grija de ei, deoarece vor deveni vulnerabili la intemperii si uzura. Astfel, am pregatit pentru tine un scurt ghid de ingrijire a pantofilor barbatesti, pe care sa il iei in considerare daca vrei sa te bucuri cat mai mult timp de o incaltaminte rezistenta.

Ingrijirea pantofilor din piele

Pantofii din piele naturala au nevoie de o ingrijire atenta, care sa ii ajute sa arate ca noi, indiferent de numarul de purtari. Iata pe ce trebuie sa pui accent:

  • Daca vrei ca forma pantofilor sa nu se schimbe, pastreaza intotdeauna cutia in care au fost cumparati si hartia sau ambalajul. Daca nu dispui de un dressing generos in care sa iti depozitezi pantofii, acestia pot fi tinuti in cutie. Pentru a nu-si modifica forma in timp, introdu hartia sau ambalajul in interiorul pantofilor din piele.
  • Pe o vreme ploioasa, pantofii din piele nu vor fi in cea mai buna forma. Din acest motiv, de indata ce ajungi acasa, pune pantofii la uscat, in aer liber. Nu folosi niciodata un uscator de par pentru a usca pantofii din piele si nu ii plasa langa surse de caldura, precum aeroterma sau calorifer. In caz contrar, pielea se va usca excesiv, se va degrada si se va strange.
  • Sterge pantofii de praf dupa fiecare purtare! Poti spune ca este un lucru banal, insa curatarea atenta a pantofilor de piele le poate prelungi durata de viata. Cumpara o perie cu par de cal, din orice supermarket sau magazin care comercializeaza pantofi, pentru a o avea mereu la indemana. Totodata, daca pantofii sunt murdari, foloseste un burete, pe care sa il inmoi in apa calduta si indeparteaza, cu grija, toata murdaria.
  • Probabil cel mai important pas in ingrijirea pantofilor de piele tine de lustruirea lor. In final, acestia nu doar ca vor arata impecabil, dar vei reusi sa protejezi si materialul, prin folosirea celor mai bune creme pentru pantofi, aleasa in functie de culoarea acestora. Opteaza pentru o crema cu ceara de albine, care va inmuia materialul rigid, oferindu-i un luciu de durata. Foloseste un buretel sau o perie si aplica crema cu miscari circulare, pe toata suprafata pantofilor din piele. Nu exagera cu cantitatea de crema folosita, intrucat poate lasa urme inestetice pe pantofi.

Ingrijirea pantofilor din piele intoarsa

Dintre toate tipurile de perechi de pantofi, cei din piele intoarsa necesita o ingrijire amanuntita, din cauza materialului delicat si mult mai predispus la murdarie:

  • Cauta in magazinele de specialitate o perie speciala pentru pantofii din piele intoarsa, care te va ajuta sa indepartezi murdaria, dupa ce aceasta s-a uscat. Apasa cu grija si periaza intotdeauna in directia tesaturii.
  • Achizitioneaza un spray pentru protectia pantofilor din piele intoarsa, pe care sa il aplici pe toata suprafata lor. Acest spray va proteja materialul de petele de apa sau de alte lichide care pot deteriora pantofii, in cazul in care alegi pielea intoarsa pentru anotimpul rece si ploios.
  • Acorda atentie depozitarii pantofilor din piele intoarsa! Pastreaza-i doar intr-un loc uscat si racoros, evitand expunerea directa la soare, pentru a proteja culoarea si materialul.
  • Atunci cand se intampla sa patezi pantofii din piele intoarsa, nu lasa petele sa se usuce. In acest sens, foloseste un servetel curat, pentru a indeparta toata murdaria, dupa care poti folosi o radiera din cauciuc. Aceasta va indeparta petele uscate, fara sa afecteze materialul. Daca petele sunt de apa, utilizeaza o fasie de material si apasa usor, pentru a nu lasa apa sa patrunda si mai adanc in material.

Ingrijirea pantofilor sport

Nici pantofii sport nu trebuie neglijati, daca vrei sa ii poti folosi o vreme indelungata. Ia in considerare cateva sfaturi utile:

  • Curata-i de fiecare data cand s-au murdarit, pentru a impiedica intrarea murdariei in tesatura. Un detergent de vase lichid, o carpa uscata si o periuta de dinti te vor ajuta sa cureti in profunzime pantofii sport, fara a fi nevoit sa ii pui in masina de spalat. Nu uita sa le scoti sireturile, pe care le vei spala separat cu detergent si o periuta de dinti.
  • Dupa ce i-ai spalat, pune pantofii sport la uscat, in aer liber. Nu folosi uscatorul de par si nu ii pune langa calorifere sau resouri, pentru ca temperaturile ridicate pot afecta materialul.
  • Cumpara un spray special pentru pantofii sport, pe care sa il folosesti pentru interiorul acestora. Spray-ul va impiedica picioarele sa transpire sau sa alunece din pantofii sport, pastrandu-le forma initiala.
  • Din cand in cand, aeriseste incaltamintea sport pe balcon sau in curte, ferita de soarele puternic. Totodata, daca nu ai spatii de depozitare, pune tenisii si adidasii in cutii si nu uita sa pui hartie in interiorul lor.

Pe https://www.epantofi.ro/barbati.html, gasesti pantofi barbatesti eleganti sau sport, comozi si versatili, pe care ii poti asorta la orice tinuta. Tine cont de regulile de ingrijire a pantofilor barbatesti, pentru a te bucura cat mai mult timp de incaltamintea ta.

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.