Scrisoarea unui român către medici: „Dacă îţi ia foc casa, dai şpagă la pompieri?”

Un român nemulțumit de fenomenul șpăgilor date în spitalele din România a adresat o scrisoare deschisă tuturor medicilor din țară. Scrisoarea sa a devenit virală pe site-urile de socializare, în contextul în care în ultimele săptămâni s-a discutat foarte mult despre statutul medicilor în România și despre salariile mici ale acestora.

Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că doctorii din sistemul public de sănătate sunt funcționari publici, așadar nu au voie să primească bani, cadouri, atenții sau donații, chiar dacă nu le cer, iar acestea vin la solicitarea pacienților. Potrivit magistraților, acceptarea banilor de către medici reprezintă o faptă penală.

Decizia i-a nemulțumit mulți dintre medicii români, care au reacționat spunând că ei nu sunt funcționari publici. Colegiul Medicilor din România a criticat în mod special decizia Înaltei Curți.

În acest context, premierul Victor Ponta a anunțat ieri că Executivul va propune un proiect de lege prin care pacienții să le poată da medicilor bani, dar dacă îndeplinesc concomitent trei condiții: plata să nu fie condiționată de medic, plata să se facă după încheierea actului medical și plata să fie declarată, astfel încât să fie și fiscalizată.

Declarația premierului a declanșat o reacție dură din partea Alianței Medicilor, care au considerat că premierul propune legalizarea șpăgii.

Scrisoarea deschisă adresată medicilor este semnată de Marius Bănulescu și a fost publicată pe site-ul criterii.ro:

Domnu` doctor, dacă îţi ia foc casa, dai şpagă la pompieri ? Scrisoare deschisă

Încep acest mic protest cu menţiunea că nu se adresează intregii categorii profesionale numită generic “doctori”.

Şi acum să vă spun ce am pe suflet vouă, “iubitori de plicuri pătate”, care vă declaraţi sideraţi de faptul că vă paşte puşcăria pentru conţinutul acelor plicuri .

Eu cred că nu aţi ştiut niciodată ce se află înăuntrul lor, iar dacă aţi ştiut vă spun de pe acum că aţi fost inumani .

De ce cred asta ?

Păi ştiţi voi oare câtor copii li s-a luat de la gură ca acele plicuri să conţină “ceva” ?

Ştiţi voi oare câţi au vândut ce aveau pe acasă ca să audă din gură dumneavoastră cuvântul magic “se rezolvă”?

În presă aţi spus adevăruri trunchiate … Aţi spus că plicul este o recunoştinţă a pacientului pentru “devotamentul”, “profesionalismul” şi grija cu care l-aţi tratat .

Eu zic că nu este aşa …Ce vă sperie pe voi este “flagrantul” care poate să vă doboare pentru că plicul vine înainte de actul medical …

În fiecare spital există la nivel de zvon tarifurile fiecărui doctor, ca să ştie pacientul, să vină pregătit . De multe pacientul chiar este întrebat dacă a venit “pregătit” …şi nu ..nu pregătit cu pijama, prosop, cană etc ci cu ceva pentru plic …

Ne spuneţi mereu că veţi pleca afară şi că acolo veţi trăi mai bine. Aşa e …şi eu am plecat ..şi trăiesc mai bine dar nu m-am lăudat în presă .

Dar să nu va închipuiţi voi că afară o să vă tolereze cineva deprinderile, abaterile , diagnostice puse aiurea şi nici nu o să vă pună cineva şefi …întâi mai trebuie să învăţaţi.
Acolo nu o să accepte niciodată să chemaţi pacientul dintr-un spital la cabinetul dv particular de acasă …

Nu am să neg vreodată că vi se cuvin salarii mai mari, chiar am să vă susţin pentru că nici eu nu vreau să fiu tratat de cineva care se gândeşte la ratele de la bancă şi nu la actul medical .

Am să ies cu voi în stradă, dacă va fi nevoie, dar să ştiţi că pentru situaţia prezentă doar voi sunteţi vinovaţi.

Sunteţi vinovaţi pentru că nu aţi avut demnitatea să vă cereţi drepturile celor de sus. În schimb aţi avut curajul să cereţi “drepturile” celor de jos (pacienţilor) .

În încheiere vreau să încercaţi un execiţiu de imaginaţie :

Dacă astăzi v-ar lua foc casa cum v-aţi simţi dacă pompierul ar aştepta “Plicul” stând cu cisterna plină lângă flăcările care vă mistuie agoniseala de o viaţă ?

reduceri emag

Recomandările editorilor GreatNews:

Reduceri eMAG la televizoare. Cele mai bune oferte
Reduceri eMAG la frigidere și mașini de spălat
Ce salarii sunt la Carrefour, Kaufland, Billa, Cora și Auchan
Locuri de muncă în Marea Britanie. Se caută personal pentru îngrijirea bătrânilor

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.