Scrisoare deschisă către Klaus Iohannis. 37 de ONG-uri solicită consultări după decizia CCR

scrisoare deschisă către klaus iohannis
Foto: Facebook

Scrisoare deschisă către Klaus Iohannis. 37 de grupuri și organizații civice i-au adresat astăzi, 4 iunie, o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis.

În această scrisoare deschisă către Klaus Iohannis, ONG-urile îi cer președintelui României organizarea de consultări publice atât cu organizații ale societății civile, cât și cu partide politice și organizații profesionale din sistemul judiciar pe tema deciziei Curții Constituționale prin care instituția i-a cerut președintelui să o revoce pe Laura Codruța Kovesi din fruntea DNA.

Scrisoare deschisă către Klaus Iohannis – Iată conținutul scrisorii:

Domnule Președinte Klaus Iohannis,

Urmare a deciziei Curții Constituționale în dosarul nr. 589E/2018 prin care 6 judecători ai CCR au acordat ministrului Justiției prerogative discreționare privind revocarea magistraților cu funcții de conducere și au impus Președintelui României revocarea din funcție a Procurorului-șef al DNA, organizațiile semnatare vă solicită organizarea de consultări publice atât cu organizații ale societății civile, cât și cu partide politice și organizații profesionale din sistemul judiciar care să preceadă și să ajute la formularea hotărârilor și acțiunilor subsecvente deciziei CCR. Acestea nu trebuie să se reducă la disputa în jurul cererii de revocare a Procurorului-șef DNA, ci trebuie să privească și viitorul luptei anticorupție, independența Justiției, respectarea statului de drept și rolul Curții Constituționale.

Considerăm necesare aceste consultări pentru că România a ajuns într-un moment critic al istoriei, în care locul nostru în Uniunea Europeană, democrația și statul de drept sunt puse cu intenție în pericol chiar de către cei aleși sau numiți să le apere.

În opinia noastră, a celor 37 de grupuri și organizații civice semnatare, decizia CCR este contrară legii, prevederilor constituționale și obligațiilor asumate prin Mecanismul de cooperare și verificare și prin Tratatul de aderare la UE și subminează atribuțiile altor puteri în stat. Pe scurt, decizia ne întoarce cu rea intenție la momentul preaderării la UE, când Justiția era complet aservită puterii politice, dosarele se deschideau sau închideau în ședințe de partid la comandă politică, iar procurorii erau anchetați și dați afară din magistratură dacă investigau corupția politică.

Credem, în același timp, că CCR este și trebuie să rămână o instituție fundamentală în arhitectura constituțională a statului român, că este o instituție care trebuie respectată, chiar dacă acțiunile unor membri CCR, care au folosit instituția pentru interese politice sau răfuieli personale, au diminuat momentan prestigiul și profesionalismul Curții.

Pentru toate acestea, vă rugăm, domnule Președinte, să demarați consultări publice înainte de a acționa în baza deciziei CCR și să ascultați opiniile tuturor celor interesați.

Cu stimă,
#ActivAG Pitești
Acțiunea Civică Galați
Asociația Aradul Civic
Asociația România Vie
Corupția Ucide
Diaspora Franța solidară cu România
Evident Deva
Geeks for Democracy
Grupul civic #insist
Grupul pentru Dialog Social
#Iașulnutace
Inițiativa Craiova
Inițiativa Timișoara
Inițiativa România
Mureșul Civic
Noul Orizont Valencia
Oradea Civică
Organizatia Eu Ro Aleg 2.0
Procivic Baia mare
#Reset
#Rezist Birmingham WMW
#Rezist Constanța
#Rezist Dublin
#Rezist Liguria
#Rezist Lyon
#Rezist Milano
#Rezist München
#Rezist Râmnicu Vâlcea
#Rezist Toronto
#Rezist Bruxelles
#REZISTENȚA
Ștafeta Steagului Uniunii Europene
Timișoara Civică
Umbrela Anticorupție Cluj
#Văvedem din București
Vă Vedem din Sibiu
VeDem Just – Voci pentru Democrație și Justiție

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.