Școala va fi obligatorie pentru copiii de cel puțin 3 ani, în Franța

Copiii francezi vor începe școala la 3 ani. Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Copiii francezi vor fi obligați să înceapă școala de la 3 ani, potrivit unei noi măsuri care a fost anunțată de președintele Emannuel Macron.

Legea, care va intra în vigoare în septembrie 2019, coboară cu trei ani vârsta la care copiii sunt obligați să înceapă școala în Franța.

Chiar și așa, este mai mult o măsură simbolică, mulți părinți înscriindu-și deja odraslele la cursurile pre-școlare (école maternelle) de la vârsta de 3 ani, profitând de sistemul gratuit de educație.

Decizia ”reflectă dorința președintelui de a face școala un loc al egalității și dorește ca école maternelle să nu mai fie doar o formă de îngrijire și pregătire a copiiilor pentru școala primară, ci o școală reală, care își concentrează eforturile pe dobândirea cunoștințelor de limbă și pe dezvoltarea copilului”, se precizează într-un comunicat emis de Palatul Elysée, citat de Euronews.

În anul școlar 2015-2016, aproape 98% dintre copiii de trei ani din Franța au fost înscriși la școală. În Paris, 93 la sută dintre micuții de 3 ani sunt deja preșcolari, în timp ce în Corsica rata a fost de 87 la sută.

Macron, care a numit educația drept una dintre prioritățile mandatului său, dorește să corecteze, prin această măsură, ”aceste diferențe inacceptabile”.

Franța va deveni, astfel, țara din Uniunea Europeană cu cea mai fragedă vârstă de începere a școlii. În majoritatea țărilor, printre care și România, aceasta este de șase ani, însă există și multe țări unde școala este obligatorie de la 7 sau de la 5 ani.

În Irlanda de Nord, școala se începe obligatoriu de la 4 ani, în timp ce în Cipru, de la 4 ani și 8 luni.

Foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.