Schweighofer vinde pădurile pe care le deține în România

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Grupul austriac Schweighofer a anunțat că vinde subsidiara Cascade Empire, care deține peste 14.000 de hectare de păduri, și divizia de management forestier, Ocol Silvic Cascade Empire, către compania suedeză GreenGold Group. Despre valoarea tranzacției nu a fost făcut niciun anunț deocamdată. Cascade Empire are păduri în regiunile Hunedoara, Gorj, Vrancea, Prahova, Buzău, Neamț și Suceava.

Holzindustrie Schweighofer a intrat pe piața din România în 2003 și operează în prezent trei fabrici de cherestea și două fabrici de producție a panourilor din lemn. În total sunt angajați 3.100 de oameni la aceste puncte de producție.

În ultimii ani, mai multe asociații de protecția mediului au acuzat compania că ar achiziționa lemn tăiat ilegal din pădurile din România. Datele unor investigații făcute publice încă din 2015 de către Environmental Investigation Agency US arătau că Holzindustrie Schweighofer cumpăra lemn tăiat ilegal.

Ancheta prezenta camioanele fantomă care intrau zilnic pe porțile celor trei fabrici Schweighofer din țara noastră. Echipa de investigații a urmărit respectivele vehicule la locațiile unde erau înregistrate punctele de încărcare oficiale și a descoperit că acestea erau fie într-un lan de porumb fie într-un cimitir.

Organizația internațională Forest Stewardship Council (FSC) a anunțat, în data de 17 februarie 2017, că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de grupul austriac Schweighofer, după ce activiști din trei țări (Germania, Austria și România) au înmânat o petiție semnată de peste 250.000 de oameni.

La sfârșitul lui 2016, retailerul de bricolaj Hornbach a precizat că încetează colaborarea cu Holzindustrie Schweighofer, începând cu luna ianuarie 2017, în ceea ce privește comercializarea lemnului de construcții și a celui rindeluit, o gamă largă de produse pentru care a ales deja un furnizor nou.

La rândul său, Leroy Merlin, unul dintre cei mai importanți retaileri de bricolaj la nivel mondial și unul din liderii pieței de bricolaj din România, a anunțat întreruperea colaborărilor cu companiile care nu dețin certificările de sustenabilitate FSC și PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification).

Grupul austriac Holzindustrie Schweighofer a anunțat atunci, într-un comunicat de presă, că luptă împotriva tăierilor ilegale printr-un plan de acțiune pentru o industrie sustenabilă a lemnului și face tot posibilul pentru a împiedica tăierile ilegale din România, în ciuda faptului că nu efectuează operațiuni de exploatare forestieră.

„Holzindustrie Schweighofer face tot posibilul pentru a împiedica tăierile ilegale din România, în ciuda faptului că nu efectuează operațiuni de exploatare forestieră, ci cumpără lemn de la furnizori care acționează în conformitate cu legislația din România. În contextul recentului anunț venit din zona de retail referitor la respectul față de mediu, Holzindustrie Schweighofer își reiterează angajamentul față de aprovizionarea sustenabilă și transparentă.

Holzindustrie Schweighofer a prezentat și implementează planul de acțiuni pentru activitățile sale din România. Aprovizionarea sustenabilă și transparentă este unul dintre principiile fundamentale ale Holzindustrie Schweighofer”, se arăta în comunicatul Holzindustrie Schweighofer trimis după decizia marilor retaileri.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.