Schimbări mari la admiterea la facultate. Universitățile unde nu se mai dă examen

Foto: Wikimedia Commons

Pentru a evita răspândirea coronavirusului, unele dintre cele mai mari universități din România nu vor mai organiza în acest an examene de admitere, relatează hotnews.ro.

Cu mici excepții, admiterea la Universitatea din București și la Universitatea de Vest din Timișoara se va face pe baza mediei, a notelor de la Bacalaureat obținute la diferite discipline sau a notelor din liceu la unele materii.

Singura facultate de la Universitatea din București unde în acest an se va da examen va fi Facultatea de Drept.

La celelalte facultăți, admiterea va fi în baza mediei și a unor note obținute la Bacalaureat la diferite discipline, în funcție de specificul facultății, a declarat rectorul Universității din București, Marian Preda, pentru sursa citată.

De exemplu la facultățile de Matematică-Informatică, Limbi străine, Fizică, Chimie, Teologie sau Psihologie, unde erau examene scrise, în acest an admiterea se face pe baza notelor sau a mediilor obținute la Bacalaureat.

„Se pot alege combinații de note, spre exemplu nota de la o materie din liceu și nota la Bacalaureat, aceste detalii nu s-au stabilit încă”, a mai spus Marian Preda.

La Drept, examenul de admitere va fi organizat în data de 22 iulie, cu măsuri de siguranță, cu distanțare, și cu probabil cu de 3-4 ori mai multe săli.

La Universitatea de Vest din Timișoara se va da examen în această vară doar la facultățile vocaționale – Arte și Muzică.

La celelalte facultăți va fi luat în calcul doar Bacalaureatul, în diverse forme și cu diferite ponderi, în funcție de note la disciplinele de Bacalaureat, de la facultate la facultate. De exemplu, la Facultatea de Matematică-Informatică, un absolvent de liceu va fi admis în baza mediei de la Bacalaureat – cu o pondere de 30% și a notei obținute la matematică la Bacalaureat – cu o pondere de 70%.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este pregătită pentru examene de admitere online, însă rectorul Daniel David a declarat pentru sursa citată că, dacă va exista posibilitatea ca examenele să poată fi susținute fizic, chiar cu câteva luni întârziere, va opta pentru această variantă.