Schimbări la RCA. Lista modificărilor esențiale făcute în lege

Schimbari in legea RCA
Schimbari in legea RCA

Un nou proiect de lege RCA a fost trimis de ASF spre dezbatere în Parlament. Cuprinde numeroase schimbări foarte importante.

ASF a anunțat astăzi că a aprobat și a înaintat Parlamentului un nou proiect de lege RCA, după discuții cu asigurătorii.

Astfel, pentru prejudicii materiale produse într-un accident, indiferent de persoanele prejudiciate, limita de despăgubire este de 1 milion de euro.

Pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește la un nivel de 5 milioane de euro.

Autoritățile au adăugat în noul proiect de lege RCA că o victimă nu va putea obține mai mult de 500.000 de lei pentru vătămări corporale. În prezent, victimele puteau obține, individual, în instanță chiar și un milion de euro.

Noua lege încearcă să rezolve practica neunitară în ceea ce privește despăgubirile, prin instituirea unor puncte traumatice. Un punct traumatic este egal cu dublul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plata de la data producerii accidentului. Astfel, începând cu 1 mai 2016, un punct traumatic va fi de 2.500 de lei.

Suma punctajului aferent leziunilor multiple nu va putea depăși 200 de puncte traumatice, care este echivalentul stării vegetative persistente.

Alte schimbări la RCA sunt introducerea compensării directe între asigurătorii RCA, dar și faptul că polița RCA se va putea încheia și pe o perioadă de o lună.

De asemenea, polița RCA va putea fi suspendată.

„Art. 5. (6) Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a încheiat un contract RCA pe perioada suspendării dreptului de circulație al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizării vehiculului; în situația producerii riscului pe perioada suspendării contractului RCA, asigurătorul este obligat la plata despăgubirii, acesta având drept de regres împotriva persoanei vinovate de producerea accidentului; procedura suspendării se stabilește prin reglementări comune ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor si A.S.F”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: