Schimbări în privința radarelor. Ce spune noua lege

Radarul LTI 20-20 TruCAM amendă
Foto: Radarul LTI 20-20 TruCAM

O nouă lege care reglementează folosirea radarelor de către polițiști a trecut de Camera Deputaților și va ajunge pe masa președintelui pentru promulgare.

Deputații au votat Legea pentru modificarea art. 109 din Ordonanța de urgență a guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Această lege a fost reexaminată după ce la sfârșitul anului trecut judecătorii CCR au decis că are probleme de constituționalitate.

„Camera Deputaților a adoptat azi proiectul de lege pe care l-am inițiat, împreună cu colegul Ioan Balan, în vederea unei mai bune preveniții pe drumurile publice, cu 186 voturi pentru, 21 împotrivă și 6 abțineri. Proiectul de lege a fost atacat la CCR, iar acum, legea cuprinde în integralitate articolele declarate constituționale”, transmite autorul legii, Florin Roman.

Potrivit legii votate acum, polițiștii rutieri, respectiv polițiștii de frontieră sunt obligați să poarte uniformă cu înscrisuri și însemne distinctive. Inițiatorul legii este liberalul Florin Roman.

„O altă prevedere este cea referitoare la constatarea contravențiilor în sensul că poate fi făcută doar cu mijloace tehnice certificate, omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul verbal de contravenție.

O noutate este și faptul că se interzice amplasarea aparatelor radar care nu sunt staționate în locuri vizibile, ceea ce înseamnă că radarele nu mai pot fi ascunse în curbe sau tufișuri, după diferite obstacole.

Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri. Legea pune bazele pe prevenție, întrucât amplasarea radarelor la vedere înseamnă că șoferul încetinește și devine prudent.

Statisticile demonstrează că acolo unde au fost montate machete ale mașinilor de poliție, numărul accidentelor din cauza vitezei s-a redus simțitor”, mai spune Florin Roman.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.