Schimbări în Codul Rutier. La câte puncte s-ar putea suspenda permisul

FOTO: Ministerul Afacerilor Interne, Romania/Facebook
FOTO: Ministerul Afacerilor Interne, Romania/Facebook

Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat un vot pozitiv unui amendament prin care permisul de conducere ar urma să se suspende după acumularea a 45 de puncte și nu la 15 puncte, cum prevede Codul Rutier în acest moment.

„Am ridicat acest prag de puncte de suspendare până la 45, pentru că e în natura umană, până la urmă cu toţii greşim, în orice facem. Importat este dacă o facem voit sau nu. Dacă nu o facem cu intenţie şi atunci nu e repetitivă, totuşi conducătorul auto să nu poată fi sancţionat pentru o greşeală, pentru că ştiţi foarte bine, ba mai avem o urgenţă, ba infrastructura nu ne permite, ba suntem în tot felul de timpi în care trebuie să ne încadrăm ca şi şoferi, bineînţeles”, a declarat preşedintele Comisiei juridice, Nicuşor Halici, potrivit Agerpres.ro.

Propunerea de modificare a Codului Rutier urmează să ajungă la vot în plenul Senatului.

O altă modificare importantă în Codul Rutier îi vizează pe cei care au fost prinși băuți la volan. Parlamentari din mai multe partide susțin introducerea în Codul Rutier a unor prevederi mai dure pentru șoferii care se urcă la volan după ce au băut alcool.

Proiectul de lege propune introducerea dispozitivului „Alcool-Stop”, care ar urma să se monteze la sistemul de demarare al motorului autovehiculului pentru cei care au fost prinși de polițiști conducând sub influența alcoolului.

„În cazul în care conducătorul autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvai săvârșește, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou o faptă prevăzută la art. 100 alin. (3), art. 102 alin. (3) și alin. (4), perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile iar perioada de restricționare se majorează cu încă 60 de zile.

Perioada de restricționare poate fi redusă de șeful poliției rutiere județene de pe raza căreia a fost săvârșită fapta, dar nu mai puțin de 120 de zile pentru fapta prevăzută la art. 102 alin. (3) lit. a), iar perioada de suspendare poate fi redusă în aceleași condiții, dar nu mai puțin de 30 de zile pentru fapta prevăzută la art. 102 alin. (3) lit. a).

În cazul unui accident soldat cu vătămare corporală sau uciderea victimei, permisul de conducere se reține dacă s-a încălcat vreo regulă de circulație, eliberându-i-se șoferului dovada înlocuitoare fără drept de circulație, dacă fapta se încadrează la art. 102 alin. (3) lit. a) și c) și la art. 102 alin. (5) și (6), sau dovada înlocuitoare cu drept de circulație pentru o perioadă de 15 zile, în celelalte cazuri”, scrie în propunerea legislativă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.