Schimbări importante la inspecția tehnică periodică a mașinilor

Regulamentul pentru inspecția tehnică periodică (ITP) a mașinilor va suferi schimbări. La inspecție va fi introdusă noțiunea de „defecțiuni minore”, care nu se referă la siguranța vehiculului sau gradul de poluare. Cu această precizare se poate trece inspecția. La defecțiuni minore poate intra, de exemplu, un bec ars.

De asemenea, în cazul defecțiunilor majore se face o nouă inspecție a mașinii în maxim 30 de zile. Noile norme, dacă proiectul de lege va fi aprobat, vor intra în vigoare de anul viitor.

Potrivit proiectului de lege: deficienţe minore sunt „deficienţele care nu au un efect semnificativ asupra siguranţei vehiculului sau impact asupra mediului, precum şi alte neconformităţi minore; deficienţe majore sunt deficienţele susceptibile să compromită siguranţa vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic, precum şi alte neconformităţi mai importante; deficienţe periculoase sunt deficienţele care constituie un risc direct şi imediat la adresa siguranţei rutiere sau care au impact asupra mediului.

Potrivit avocat.net, proiectul de lege mai arată că la deficiențe minore mai intră plăcile cu numărul de înmatriculare deteriorate, pedala de frânare cu îmbrăcămintea uzată, lipsa capacului de la rezervorul lichidului de frână, geamurile fisurate, oglinzile deteriorate sau sistemul de dezaburire deteriorat.

„Persoana care prezintă vehiculul la inspecţia tehnică periodică este informată cu privire la orice deficienţe care au fost identificate la vehicul şi care necesită remediere.

Staţiile de inspecţie tehnică periodică comunică electronic R.A.R. informaţiile necesare pentru generarea certificatelor de inspecţie tehnică periodică, iar R.A.R. transmite electronic staţiilor de inspecţie tehnică periodică certificatele de inspecţie tehnică periodică în vederea emiterii acestora.

După primirea informaţiilor din certificatele de inspecţie tehnică periodică, R.A.R. le transmite în format electronic autorităţii naţionale de înmatriculare”, se mai arată în proiectul de lege.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.