Schimbare în topul miliardarilor. Cine este cel mai bogat om din lume

Valoarea participației deținute de Jeff Bezos la cel mai mare magazin online din lume a ajuns la 88 de miliarde de dolari. Astfel, fondatorul Amazon.com l-a devansat pe Bill Gates, fondatorul Microsoft și a devenit cel mai bogat om din lume.

Averea lui Bezos a crescut cu peste 400% din aprilie 2012, când a fost inclus în topul miliardarilor realizat de Bloomberg.

În urmă cu 22 de ani, Jeff Bezos renunța la un post în domeniul financiar și se muta în Seatle. Aici a închiriat o casă cu garaj, ca să-și deschidă o firmă.

„Când ești in toiul acțiunii, lucrurile mici te pot zăpăci… Știam că, atunci când voi avea 80 de ani, nu mă voi întreba, de exemplu, de ce am renunțat la prima mea slujbă pe Wall Street, chiar în mijlocul anului, în cel mai nepotrivit moment posibil. Când ai 80 de ani pur și simplu nu te preocupă genul ăsta de lucruri.

În același timp știam că aș putea regreta sincer că nu am luat parte la treaba asta numită internet, despre care am crezut că avea să revoluționeze lumea. Când mi-am pus problema în felul acesta…mi-a fost incredibil de ușor să iau decizia”, mărturisește Jeff Bezos, în cartea „Jeff Bezos și Epoca Amazon”.

A început cu vânzarea online de cărți și a continuat cu produse VHS, DVD, CD-uri cu muzică, programe de calculator, electronice, îmbrăcăminte, mobilier sau cu jucării. Astăzi este cel mai mare magazin din lume.

De asemenea, acum, Amazon este o companie specializată și în soluții de cloud computing și servicii video on demand.

Pe lângă site-ul Amazon.com mai sunt magazine online separate pentru Marea Britanie, Irlanda, Franța, Canada, Germania, Italia, Spania, Olanda, Australia, Brazilia, China, India și Mexic. În ultimii ani s-a vorbit de faptul că ar urma să fie deschise magazine online separate și pentru Polonia sau Suedia.

Amazon are și la Iași unul dintre centrele pentru dezvoltarea de software din Europa. Mai sunt astfel de puncte de lucru ale Amazon în Luxemburg, Irlanda, Germania, Olanda și Marea Britanie.