Schimbare spectaculoasă în sondaje. Câți români au încredere în UE

FOTO: Pixel2013/Pixabay.com
FOTO: Pixel2013/Pixabay.com

Un sondaj de opinie realizat în luna aprilie arată că 59% dintre români consideră că apartenența la Uniunea Europeană este un lucru bun. Este vorba despre o creștere de 11 procente față de luna octombrie a anului trecut, potrivit G4media.ro.

Datele au fost relevate de cel mai recent sondaj Eurobarometru realizat pentru Parlamentul European. Cercetarea sociologică mai arată o creștere a sprijinului față de UE în toate țările comunitare cu 3% față de anul trecut.

Același sondaj mai arată că românii sunt optimiști în ceea ce privește viitorul UE. 52% cred că lucrurile merg în direcția bună în Uniunea Europeană. O creștere importantă, având în vedere că în octombrie 2017 credeau acest lucru doar 38% dintre români.

Există o creștere importantă și în ceea ce privește numărul de cetățeni europeni care consideră că țara lor a beneficiat de pe urma calității de membră UE. Mai exact, 71% dintre români cred că acest lucru și 61% dintre cetățenii țărilor comunitare.

Sondajul mai relevă o percepție diferită în ceea ce privește imigrația. 45% dintre cetățenii UE vor ca imigrația să fie o temă de dezbatere în campania electrorală pentru alegerile europene, față de doar 22% dintre români. În schimb, românii sunt mai interesați de economie, 52% față de 45% la nivel european.

Datele Eurobarometrului din luna noiembrie a anului trecut aratau că doi din trei români (66%) erau optimiști în legătură cu viitorul Uniunii Europene, cu mult peste media europeană (57%). Valorile care reprezintă cel mai bine Uniunea Europeană sunt drepturile omului (34% România, 33% UE), democrația (32% România, 33% UE) și pacea (32% România, 40% UE).

La polul opus, românii par să nu aibă aceeași încredere în instituțiile naționale, în contextul în care doar 21% dintre români au încredere în guvern.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.