Schimbare în Codul Rutier. Mașinile vor circula cu farurile aprinse și pe drumurile naționale

FOTO: StockSnap/Pixabay.com
FOTO: StockSnap/Pixabay.com

Șoferii ar putea fi obligați să circule și pe drumurile naționale cu farurile aprinse, nu doar pe autostrăzi și drumuri expres, așa cum se prevede acum în Codul Rutier.

Un deputat al minorităților a depus un proiect de lege care se referă la această obligație. Acesta spune că astfel ar putea fi redus numărul accidentelor rutiere.

Politicianul spune că această regulă există și în alte țări europene. Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în Senat și apoi în Camera Deputaților, care este for decizional.

Modificarea la Codul Rutier prin care luminile de întâlnire sunt obligatorii pe autostrăzi, drumuri expres și drumuri europene a fost făcută în 2017. Din punct de vedere contravenţional, şoferii care nu respectă această regulă riscă, pe lângă amendă, și aplicarea a 2 puncte de penalizare.

Potrivit regulamentului de siguranță rutieră întocmit de Comisia Europeană, „în multe țări, este obligatoriu să se circule cu farurile aprinse numai pe timp de noapte.

Însă luminile de întâlnire pe timp de zi (DRL) sunt concepute nu pentru a-i ajuta pe conducătorii auto să lumineze drumul, ci pentru a le permite celorlalți participanți la trafic să observe autovehiculul respectiv.

Luminile de întâlnire pe timp de zi consumă numai 25-30% din energia necesară funcționării farurilor pentru fază scurtă”.

FOTO: StockSnap/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.