Schimbare importantă la RAR pentru mașinile vechi

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Directorul general al Registrului Auto Român, George Dincă, a declarat că există un proiect prin care mașinile mai vechi de 12 ani ar urma să facă Inspecția Tehnică Periodică (ITP) în fiecare an.

„Registrul Auto Român intenţionează să propună, ca măsură de majorare a siguranţei rutiere, în actualul context al evoluţiei parcului auto naţional, creşterea frecvenţei de efectuare a ITP pentru autoturismele mai vechi de 12 ani, de la doi ani cât este în prezent la un an”, a declarat, pentru Capital, George Dincă, directorul general al Registrului Auto Român (RAR).

Deciza vine în contextul în care, după eliminarea timbrului de mediu, în România au început să intre tot mai multe mașini vechi. Potrivit datelor RAR, dacă în 2016 se prezentau, în medie, 34.000 de vehicule, în luna ianuarie 2017 a fost o creștere cu aproximativ 12%, iar în luna martie au fost chiar cu 80% mai multe mașini (61.000).

În următoare perioadă, în urma ITP-ului, mașinile ar urma să primească și un sticker în funcție de norma de poluare.

Potrivit Ministerului Mediului, vor fi mai multe stickere colorate și numerotate, în funcție de norma de poluare Euro, de la 2, cea mai poluantă, până la 6. De asemenea, sticker-ul „0” corespunde mașinilor electrice, nepoluante.

 Una dintre propuneri era ca fiecare primărie, în funcție de gradul de poluare, să-și stabilească mai multe zone pentru care se impun taxe mașinilor care vor să circule prin locurile respective. Ar putea exista taxe de o zi și abonament pe o perioadă mai mare.

Prin această măsură, Guvernul încearcă să oprească avalanșa de mașini second-hand care a lovit România de la începutul anului, după ce timbrul de mediu a dispărut.

Cele mai multe mașini sunt aduse din afara țării și sunt foarte vechi. Potrivit unei statistici, vârsta medie a parcului auto este 12,9 ani, cu 4,6 ani mai mare decât vârsta medie din Uniunea Europeană.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.