Schimbare importantă în transportul în comun. Controlorii vor primi „întăriri”

FOTO: RATB.RO
FOTO: RATB.RO

La sfârșitul lunii trecute, un clip filmat cu un telefon într-un autobuz de pe traseul 105, din București, a devenit viral pe internet. În clip se observă cum controlorii devin agresivi cu un tânăr care susține că nu are cartea de identitate la el.

În timpul disputei cu controlorii RATB, băiatul își prinde mâna și piciorul în uși, iar unul dintre controlori își rupe cureaua de la ceas în timpul incidentului.

Potrivit legii, controlorii nu au voie să rețină călătorii în mijlocul de transport în comun sau să îi coboare din acesta fără permisiunea lor. Au dreptul să noteze datele personale și pot chema Poliția, dacă pasagerii refuză să se legitimeze.

„Contravenientul este obligat să prezinte agentului constatator, la cererea acestuia, actul de identitate. În cazul în care contravenientul refuză să se legitimeze, agentul constatator poate apela la ofițerii sau subofițerii de poliție ori la cele mai apropiate secții de poliție”, spune regulamentul votat de Consiliul General al Capitalei.

Situația se va schimba începând de săptămâna viitoare în mijloacele de transport din Capitală, iar modelul ar putea fi preluat și de alte orașe mari din țară. Reprezentanții RATB anunță că echipele de controlori vor fi însoțite și de jandarmi sau polițiști începând de luni.

Regia spune că 40% dintre călători merg fără să-și plătească călătoria. Autobuzele, tramvaiele şi troleibuzele asigură, zilnic, două milioane de călătorii şi înregistrează doar 165.000 de călătorii validate. Nu sunt luaţi în calcul abonaţii şi pensionarii, care nu sunt obligaţi sa valideze.

Potrivit Știrile TVR, pe viitor, RATB vrea să schimbe acest lucru, ca să afle care sunt cele mai folosite linii şi să evite aglomeraţia.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorlor GreatNews:

Nu avea bani de chirie, așa că și-a construit singur o casă. Mică, ingenioasă și confortabilă
Casa cu Brad, locul unde turistul devine un prieten. Cazare gratuită în inima Apusenilor sălbatici
Satul rotund din România, bijuteria aproape necunoscută ascunsă între dealuri
Motivul pentru care un bărbat și-a îmbrăcat ușa de la intrare în termopan

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.