Umanoidul din deșert. Povestea tragică ce se ascunde în spatele „extraterestrului”

ata deșert chile

Foto: Dr Emery Smith

Rămășițele mumificate ale unui schelet umanoid de doar 15 cm descoperite într-un oraș-fantomă din Chile au dus la apariția multor speculații privind viața extraterestră. Însă studiile realizate de cercetători au arătat că scheletul i-a aparținut unui copil și au scos la lumină adevărata poveste a scheletului, relatează ”The Guardian”.

Scheletul a fost descoperit în anul 2003 lângă o biserică din La Noria, un oraș minier abandonat din deșertul Atacama. Era învelit într-o pânză albă și arăta foarte bizar: deși avea doar 15,2 cm, oasele aveau câteva trăsături tipice mai degrabă pentru un copil de 6-8 ani. În loc de cele 12 perechi de coaste pe care le au oamenii, trupul avea doar 10 perechi, iar craniul avea o formă alungită foarte ciudată.

Cel care l-a fost descoperit a fost Oscar Muñoz. Mai târziu Muñoz l-a vândut unui proprietar de pub local pe 30.000 de pesos, care apoi l-a vândut unui om de afaceri spaniol.

Scheletul umanoid era atât de bizar încât a apărut chiar și într-un documentar drept posibilă dovadă a vieții extraterestre.

Mica mumie i-a atras atenția lui Garry Nolan, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea Stanford din California, care s-a oferit să studieze scheletul. În 2013 el a ajuns la concluzia că este vorba de un schelet uman, însă nu se știa ce anume a provocat diformitățile.

Acum, Nolan și colegii săi de la Universitatea California din San Francisco au extras ADN din oasele mumificate și au refăcut povestea reală și totodată tragică a mumiei.

Cercetătorii au publicat analiza genetică completă a scheletului și au ajuns la concluzia au în față o fetiță – pe care au botezat-o Ata (de la deșertul Atacama) – care a murit aproximativ cu 40 de ani înainte să fie descoperită în 2003.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că Ata a avut mutații la cel puțin 7 gene despre care se știe că determină malformații ale scheletului sau că accelerează dezvoltarea lor. Cercetarea a fost publicată în Genome Research.

Aceste mutații genetice explică dimensiunile Atei, coastele anormale și forma craniului, precum și vârsta aparent avansată a oaselor sale. Se crede că Ata s-a născut fără viață sau că a murit la scurt timp după naștere din cauza mutațiilor fatale care i-au deformat corpul.

Foto: Dr Emery Smith
Foto: Dr Emery Smith

Descoperirea mutațiilor care au îmbătrânit oasele Atei i-ar putea ajuta în viitor și pe pacienții cu alte probleme ale scheletului, a spus Nolan.

„Înțelegerea procesului ne-ar putea ajuta să dezvoltăm terapii sau medicamente care să ajute la dezvoltarea de oase pentru oamenii care au fost, de exemplu, victimele unor accidente”, a spus el pentru „The Guardian”.

„Deși întreaga poveste a început drept una despre extratereștri, și s-a răspândit la nivel internațional, este de fapt vorba de o tragedie umană. O femeie a născut un copil malformat, a fost conservat, iar apoi vândut ca artefact bizar. Iată că Ata este umană și are o poveste genetică fascinantă din care am putea învăța ceva important astfel încât să îi ajutăm pe alții. Să se odihnească în pace!”, a conchis Nolan.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version