Scenariu pentru 2020: Sute de mii de bugetari concediați, dispare cota unică

FOTO: stevepb/Pixabay.com
FOTO: stevepb/Pixabay.com

Președintele Camerei de Comerț Româno-Germane, Dragoș Anastasiu, a prezentat câteva măsuri economice drastice pe care ar urma să le ia un posibil guvern format din tehnocrați.

Anastasiu a spus că în următorii ani ar putea fi disponibilizați aproximativ 400.000 de bugetari. Această măsură ar urma să fie luată pentru că nu se vor găsi bani pentru plata pensiilor și salariilor bugetarilor conform Legii pensiilor și salarizării unitare.

„O să încerce să se atingă, unii de ei, în următorul an, dacă se poate, printr-un Guvern care nu o să aibă la vârf coloratură politică, să se atingă de Legea Pensiilor, cu pensiile speciale şi cu salarizarea unitară, dar în special prin diminuarea numărului de bugetari de la 1.200.000 la 800.000, printr-o schimbare la nivel de administraţie”, a precizat Anastasiu, potrivit Digi24.ro.

Acesta a mai spus și că e posibil să se schimbe și structura administrativă a României, să „nu mai fie 42 de județe, ci 8 regiuni și n-o să mai fie 3.000 de unităţi administrativ-teritoriale, ci 1.000”.

Deși s-a adresat oamenilor de afaceri germani din România în calitatea sa de președinte a camerei de comerț, Anastasiu a ținut să precizeze că vorbește în „nume personal”.

„Cota unică: e o părere personală, eu sunt susţinătorul cotei unice, dar cota unică n-are nicio şansă să supravieţuiască. Repet, nu pot să spun de unde vin discuţiile, dar după părerea mea personală cota unică nu are nicio şansă să supravieţuiască. C-o fi bine, c-o fi rău, nu sunt bani în România! În anii 2020, 2021, 2022 şi aşa mai departe, nu sunt bani pentru a plăti salariile şi pensiile conform actualei Legi a Pensiilor şi a Salarizării Unitare.

Nu sunt bani! Eu personal cred că niciun partid nu se va atinge de această zonă, o vor lăsa aşa, şi atunci întrebarea este cum facem (Guvernul, n.r.) rost de bani? Adică avem o cheltuială fixă (pensiile şi salariile bugetarilor n.r.), şi de asta nu ne atingem”, a declarat Dragoş Anastasiu.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.