4 studenți români au inventat scaunul inteligent, care te avertizează când stai greșit

scaun inteligent cluj
Foto: Captură Digi24

Patru studenți de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) au creat un scaun inteligent care te avertizează dacă stai greșit la birou, într-o poziție incorectă, sau dacă ai stat prea mult timp șezând, relatează publicația locală actualdecluj.ro.

Scaunul este dotat cu șase senzori. Sistemul său se bazează pe un server unde sunt centralizate datele de la senzori, iar apoi sunt verificate cu ajutorul unei aplicații de telefon sau de pe calculator. Prin Wi-Fi, utilizatorul primește notificări pe telefon sau pe calculator atunci când stă într-o poziție incorectă și își poate monitoriza poziția în timp real pe oricare dintre aplicații. Există și o funcție de istoric care afișează comparativ situația actuală a poziției din scaun și cea din urmă cu o săptămână.

Autorii proiectului sunt George Flutur, Ionut Danci, Lengyel Karoly și Movileanu Bogdan, toți stundenți în anul III la Facultatea de Automatică.

„Ne-am creat singuri senzorii pentru că nu am reușit să găsim ceva util pe piață, i-am integrat în scaun, în căptușeală, ei preiau date de la utilizator, le trimit mai apoi la o bază de date, iar aplicația de calculator și cea de telefon mobil preiau datele, le analizează și în timp real creează un profil”, a povestit George Flutur pentru postul de televiziune Digi24.

Studenții vor să găsească acum un partener care să producă la scară largă acest scaun inteligent și să-l distribuie unor corporații, unde foarte mulți angajați petrec ore în șir stând într-o poziție incorectă pe scaun.

Cei patru tineri din echipă au lucrat aproape un an pentru a pune la punct proiectul, iar acum urmează să expună scaunul la un târg de inventică.

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să citiți și alte știri pozitive, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.