Scandal pe apa potabilă în București: „N-o folosiți pentru băut, gătit și spălat!”

FOTO: 95839/Pixabay.com
FOTO: 95839/Pixabay.com

Actualizare 8:20. Apa Nova a transmis un comunicat de presă cu privire la calitatea apei de la robinet:

„În spiritul valorii de bază care guvernează compania noastră și anume responsabilitate față de client, Apa Nova București a suplimentat, începând cu seara zilei de 30.01.2019, numărul și frecvența analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în sectoarele 5 și 6. Astfel, rezultatele analizelor efectuate în ultimele ore reconfirmă și atestă calitatea și potabilitatea apei produsă și distribuită de către compania Apa Nova consumatorilor din municipiul București. Expertiza operatorului a permis punerea în aplicare a soluțiilor tehnice necesare pentru gestionarea în condiții de siguranță a furnizării serviciului de apă potabilă.

Conform legislației în vigoare, concentrația clorului rezidual liber în apa potabilă din rețeaua de distribuție trebuie să se încadreze între 0,10 – 0,50 mg /litru. Ceea ce înseamnă că în apa potabilă trebuie să se regăsească clor între aceste valori.Prezența clorului în apa potabilă este deci o necesitate și o garanție că apa este conformă din punct de vedere microbiologic. În plus, o certitudine pentru consum în siguranță a acesteia. În alte state, spre exemplu, normele impun concentrații mult mai mari de clor tocmai pentru a certifica aceasta siguranță (de exemplu, SUA).

În mod uzual, operatorii de apă mențin un nivel al dezinfectantului (clor rezidual în formă liberă) la valori de până la 0.50 mg. Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, clorul, care este prezent în apa potabilă, se poate încadra în limitele între 0,20 mg/l și până la 1 mg/l, utilizarea clorului fiind cea mai sigură și frecventă metodă pentru tratarea apei (eliminarea de viruși și bacterii).

Rezultatele monitorizării calității apei în București în acest moment arată că concentrația de clor rezidual în formă liberă nu a depășit valoarea de 0.40 mg/l și nu au fost mai mici de 0,10 mg/l.

Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, a crescut concentrația de amoniu din râul Argeș, acesta fiind una dintre cele două surse de apă brută folosită de către Apa Nova în procesul de producție a apei potabile pentru capitală.

Administrația Națională Apele Române nu a făcut nicio informare cu privire la o poluare cu amoniu pe râul Argeș. Din preocuparea continuă a producătorului și operatorului de apă potabilă pentru municipiului București pentru calitatea serviciilor oferite, acesta a acționat conform Bunei Practici Industriale pentru situații specifice, prin creșterea dozei de clor în procesul de tratare în limita necesară, fără a depăși limita maximă admisă. Efectul creșterii dozei de clor a condus la apariția disconfortului organoleptic (gust și miros) în câteva puncte din sectoarele 5 și 6.

Chiar dacă aceste măsuri au fost luate pentru a asigura furnizarea în condiții de calitate și siguranță a apei potabile, operatorul își cere scuze consumatorilor săi care au resimțit acest disconfort.

Apa Nova București asigură toți consumatorii săi de preocuparea sa continuă pentru respectarea valorilor sale de bază – responsabilitate, siguranță și orientare către client”.


Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică transmit bucureștenilor să nu folosească apa din rețeaua publică pentru băut, prepararea hranei sau igiena personală, până la obținerea unor rezultate finale din probele prelevate.

Ministerul Sănătății a transmis miercuri seară că distribuitorul de apă potabilă pentru București a utilizat la tratarea apei o cantitate mare de clor, necesară pentru că pe 29 ianuarie s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeș, în urma topirii masive de zăpadă.

„Ca urmare a acestui fapt, în cursul zilei de 30 ianuarie 2019 , au fost primite la Direcția de Sănătate Publica a Municipiului București( DSPMB) mai multe sesizări privind calitatea apei potabile de la locuitorii  din sectoarele 5 şi 6 din Capitală. În urma sesizărilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din rețeaua de apa potabila în cele doua sectoare.

Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul ca, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare”, a transmis Ministerul Sănătății.

Reprezentanții Ministerului Sănătății mai transmit că, potrivit specialiștilor INSP, „rezultatele parțiale nu reprezinta un motiv de îngrijorare a populației privind posibilele efecte ale consumului de apa din rețeaua publica de distribuție.

Conform ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății, a fost dovedit faptul ca în cazul consumului de apa hiperclorinată, măsura aplicata în acest moment de operatorul de apă, nu exista riscul de apariție a unor efecte acute sau cronice asupra sănătății.

Aceeași sursă informează că valoarea crescută cu peste 0,5 mg la litru a clorului determină doar apariția disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat şi miros şi nu exista alte efecte pe termen lung”.

Reacția Apa Nova

Directorul adjunct al Apa Nova, Mihai Savin, a declarat, la Digi24, că Apa Nova nu a primit  informații în ceea ce privește o poluare cu amoniu. „Avem monitorizare din 2 în 2 ore, dacă ar fi fost vreun pericol, stația de tratare Roșu s-ar fi oprit automat, nu ar fi permis să plece o apă cu probleme de calitate”, a declarat Mihai Savin, la Digi24.

Apa Nova a transmis un comunicat de presă aseară în care spune că monitorizează „continuu parametrii de calitate a apei potabile” și întreprinde „toate măsurile tehnice necesare pentru a menține în limite parametrii apei potabile”.

„Administraţia Naţională Apele Române, autoritatea care asigură la nivel naţional administrarea apelor de suprafaţă şi care furnizează apa brută pentru tratarea în scopul potabilizarii pentru Apa Nova, nu a făcut nicio informare cu privire la poluarea cu amoniu pe râul Argeş.

Din preocuparea continuă a companiei pentru calitatea serviciilor oferite, Apa Nova a informat cu o zi înainte, proactiv, administraţia Apele Române în legatură cu această situaţie”, se arată într-un comunicat de presă al Apa Nova.

FOTO: 95839/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.