Scandal în Guvern. De ce s-au rupt relațiile între USR-PLUS și premierul Cîțu

Florin Cîțu și Dan Barna
Florin Cîțu și Dan Barna

USR-PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu, a anunțat alianța într-un comunicat de presă.

USR-PLUS a anunțat că își retrage sprijinul politic pentru premierul Cîțu, pe care îl acuză că a aruncat țara în criză politică.

„USR-PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare. Cerem Coaliției să ia act de lipsa unei majorități care să susțină Cabinetul Cîțu și solicităm declanșarea de urgență a negocierilor în Coaliție pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern”, se arată în comunicatul de presă.

„În situația în care discuțiile din Coaliție vor eșua în propunerea unui nou premier, USR-PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Ministrul Stelian Ion este propunerea USR PLUS pentru Ministerul Justiției și în viitorul guvern şi are tot sprijinul nostru pentru continuarea reformei din justiție, inclusiv desființarea SIIJ (Secția de Investigare a Infracțiunilor în Justiție, înființată de PSD – n.r.) şi numirile procurorilor-şefi, procese întrerupte de iresponsabilitatea premierului Cîțu. Biroul Național a decis convocarea Comitetului Politic în data de 11 septembrie”, continuă comunicatul.

Aseară, premierul Florin Cîțu l-a demis pe ministrul de Justiție Stelian Ion după ce l-a acuzat că blochează proiecte importante pentru dezvoltarea României.

Cîțu se referea la programul de investiții „Anghel Saligny”, care nu a primit deocamdată aviz de la ministerul Justiției (avizul nu este însă obligatoriu). În timp ce liderii USR-PLUS susțin că programul de investiții „Anghel Saligny” este practic o continuare a vechiului PNDL al PSD-ului (Programul Național de Dezvoltare Locală), care trimite bani preponderent în localitățile unde aceste partide au primari (anterior PSD, acum PNL), liderii PNL spun că programul „Anghel Saligny” este important pentru viitorul României și îl acuză pe ministrul Justiției de blocarea acestui program important.

Stelian Ion a mai declarat că ministerul Justiției nu a primit actul normativ privind programul „Anghel Saligny” în original, așa cum cerea legea, drept care nu avea cum să dea aviz pentru el.

Însă ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla, l-a contrazis pe Stelian Ion și a spus că documentul a fost trimis pentru avizare la Ministerul Justiției, în original, încă din data de 25 august.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.