Scandal de rasism și la Cluj. Petiție semnată de mai mulți vecini împotriva unor srilankezi

FOTO: ActualdeCluj.ro
FOTO: ActualdeCluj.ro

Pe o stradă din selectul cartier Gruia din Cluj-Napoca, cu vile scumpe și Porsche parcat în fața casei, e deranj mare: de ceva vreme aici s-au cazat 22 de srilankezi, prilej de scandal între vecini, care l-au hărțuit pe angajator, au semnat o petiție și au asmuțit cam toate instituțiile, scriu jurnaliștii de la Actualdecluj.ro. Angajații din Sri Lanka sunt angajați la un restaurant, unde lucrează la bucătărie și ca ospătari.

Strada Lăpușului din Gruia este una liniștită, cu doar câteva case, iar dintre proprietari 15 au semnat o petiție pe care au dat autorităților prin care cer arbitraterea nemulțumirilor lor și anume că într-unul dintre imobile, o fostă grădiniță, au fost cazați 22 de străini cu piele închisă la culoare, care nu se știe ce caută aici și cât muncesc legal.

Unul dintre patronii firmei la care lucrează angajații străini a declarat pentru Actual de Cluj că după petiție au început să vină controale, pompieri, ITM sau Poliția Locală.

„Domnii de pe stradă au reclamat, mi-au spus că le-am stricat strada, că e zonă de lux. Statul îmi dă dreptul să aduc oameni, pentru că e fluctuație mare de personal, nu e stabilitate. Rulăm foarte mulți oameni, primim demisii prin mesaje.

Ei sunt foarte uniți. La spălat de vase dacă au mult de lucru și pe stația cealaltă nu are merge să-l ajute fără să-i zică șeful, ceea ce cu românii nu se întâmplă. Sunt uniți, vor să învețe, nu au venit aici să deranjeze”, a spus unul dintre patroni, pentru Actualdecluj.ro.

Cazul Ditrău nu ar fi singular în România. Romulus Badea, partener al Soter&Partners, companie care, printre altele, aduce muncitori străini în țară a declarat HotNews.ro că nu este o excepție ceea ce se întâmplă în comuna Ditrău.

„Cazul Ditrău nu este un caz izolat. Este doar unul mediatizat. Lucrurile astea se întâmplă peste tot în țară. În București nu avem astfel de situații, dar s-ar putea să fie și din cauză că noțiunea de bucureștean definește un grup foarte amestecat, un amalgam de oameni veniți din toate colțurile țării și din multe alte țări”, a povestit Romulus Badea, pentru Hotnews.ro.

Compania pe care o reprezintă a adus la un hotel din Vâlcea oameni din Sri Lanka pentru curățenie în camere și pentru o bucătărie. O familie de români s-a întâlnit cu oamenii de la curățenie pe hol și a ieșit un mare scandal.

FOTO: ActualdeCluj.ro