Surpriză în Marea Britanie! Cine va fi premierul care va cere Brexit-ul

Theresa May și Andrea Ledsom FOTO: Wikimedia Commons
Theresa May și Andrea Ledsom FOTO: Wikimedia Commons

Actualizare:  Theresa May a rămas singurul candidat la șefia Partidului Conservator din Marea Britanie, după ce contracandidata sa, Andreea Leadsom, și-a anunța retragerea. O sursă apropiată a declarat pentru BBC că Leadsom a suportat „destule abuzuri” în timpul competiției. De asemenea, aceasta și-a cerut scuze față de Theresa May pentru că a sugerat într-un interviu că ar fi mai bună pentru funcția de premier întrucât este și mamă.  Theresa May a declarat săptămâna trecută că ieșirea din Uniunea Europeană va însemna controlul liberei circulații a persoanelor care vin în Marea Britanie. „Dacă eu sunt prim-ministru, vom ieși din Uniunea Europeană și o parte din aceasta va fi controlul liberei circulații”, a declarat May jurnaliștilor de la Daily Telegraph.

Știrea inițială: Conservatorii britanici se pregătesc să-și aleagă un nou lider, care va prelua și funcția de premier, după demisia lui David Cameron. În cursa finală au rămas Theresa May, cel mai longeviv ministru de Interne al Marii Britanii, şi Andrea Ledsom, ministrul Energiei şi schimbărilor climatice.

Andrea Leadsom a provocat, în urma unei declarații, un scandal uriaș în politica britanică. Aceasta ar fi susținut într-un interviu că ar fi mai îndreptățită să conducă partidul și să devină prim-ministru pentru că este și mamă. Susținătorii Theresei May i-au cerut să se retragă din cursă, în timp ce Leadsom susțină că i-au fost răstălmăcite cuvintele.

„Am fost întrebată de mai multe ori despre copii şi am repetat foarte clar că nu vreau deloc ca acesta să fie subiect de campanie. Sunt dezgustată de felul cum a fost prezentat. Vreau să fie limpede: fiecare are drepturi egale în societate şi în viitorul ţării. Asta cred şi asta am crezut mereu”, susține Andrea Leadson, potrivit bbc.co.uk.

Jurnalista care a făcut interviul pentur The Times, Rachel Sylvester, spune că a pus o întrebare directă și ea a răspuns. „Acum susține că este jurnalism murdar. Am întrebat-o dacă statutul de mamă a inspirat-o în politică, iar ea a spus, evident, Theresa May nu are copii și așa a descris diferența dintre ele”, a declarat jurnalista Rachel Sylverster, potrivit Digi24.ro.

Premierul ar urma să fie votat la începutul lunii septembrie, în cadrul unui congres al Partidului Conservator, formațiunea care are majoritatea în parlamentul britanic.

Un scandal asemănător a avut loc și în România, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2014. Purtătorul de cuvânt al campaniei prezidențiale a PSD, Gabriela Firea, a lansat un atac la candidatul Klaus Iohannis, din cauza faptului că acesta nu are copii.

„Din punctul meu de vedere, a fi un bun familist înseamnă nu doar a fi căsătorit, ci şi a avea copii… Nu eşti un om complet fără să creşti un copil şi consider că, din greşeală, domnul Klaus Iohannis a spus ce gândea atunci când a afirmat că, neinvestind în educaţia copiilor, a investit în imobiliare. Într-un fel, pune mai mult preţ pe investiţia în imobiliare decât în educaţia copiilor”, a declarat Gabriela Firea.

giphy

 

giphy

 

giphy (1)

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.