Savantul român Julian Săvulescu studiază o ipoteză uimitoare: Rasismul tratat cu pastile

julian_savulescu
Julian Săvulescu, filosof şi expert în bioetică

Un savant din România, Julian Săvulescu, este co-autor al unui studiu care a arătat că persoanele care folosesc un medicament de inimă numit „Propranolol” au o gândire mai puţin rasistă decât ceilalţi.

Cercetătorii de la Oxford, printre care şi românul Julian Săvulescu, au constatat că oamenii care luau propanolol obţineau punctaje mult mai mici la testele ce măsurau atitudinea rasistă la nivelul subconştientului.

Propranololul este un medicament folosit pentru scăderea tensiunii, dar şi pentru bătăile neregulate ale inimii. Este folosit, de asemenea, pentru controlul migrenelor şi tratarea anxietăţii.

Cercetătorii cred că propranololul previne manifestările rasiste prin blocarea activării zonelor din creier responsabile de furnizarea răspunsurilor emoţionale, printre care şi frica.

La studiu au particiat 36 de studenţi albi. 18 dintre ei au luat o doză de 40 mg de propranolol, iar ceilalţi 18 au luat preparate placebo. La două ore după, toţi 36 au fost supuşi unui test numit „Implicit Association Test”, conceput special pentru a identifica comportamentul discriminatoriu cu caracter subtil şi spontan.

Testul le cere participanţilor să pună cuvinte ca „bucurie”, „diavol”, „fericit” sau „glorios” în anumite categorii. De asemenea, testul presupune asocierea unor feţe negre şi albe cu anumite trăsături şi caracteristici umane.

Autorul principal al studiului este Sylvia Terbeck. Terbeck, Julian Săvulescu şi restul autorilor au publicat studiul în revista Psychopharmacology. „Atitudinile discrimatorii de care nu ne dăm seama pot fi identificate chiar şi la persoane care cred cu putere în egalitatea de şanse”, a spus Terbeck.

„Având în vedere rolul cheie pe care le au aceste atitudini implicite în discrimarea unor anumite grupuri etnice şi, având de asemenea în vedere folosirea la scară largă a propranolului în scopuri medicale, descoperile noastre prezintă un considerabil interes etic”, a adăugat Terbeck.

Julian Săvulescu: „Cercetarea care ţinteşte să facă omul mai bun are o istorie neagră”

Julian Săvulescu, de la Facultatea de Filosofie a Oxford, a spus: „O astfel de cercetare sprijină tentanta posibilitate ca atitudinile rasiste inconştiente ale noastre ar putea fi modelate folosind medicamente, o posibilitate care are nevoie de o atentă analiză etică”.

„Cercetarea biologică care ţinteşte să facă omul mai bun are o istorie neagră. Iar propranolul nu este o pastilă care vindecă rasismul. Dar – având în vedere că mulţi oameni folosesc propranolol, iar acesta are, se pare, un efect secundar moral – trebuie să ne dedicăm în continuare studierii acestor efecte”, a explicat Julian Săvulescu.

Cine este Julian Săvulescu

Julian Săvulescu este un filosof româno-australian şi un apreciat expert în bioetică. Săvulescu este directorul Oxford Center for Practical Ethics şi lider al colaborării Melbourne-Oxford în chestiunea celulelor stem, mai ales în studierea implicaţiilor etice ale clonării şi ale avansurilor în domeniul celulelor stem.

Un interviu cu Julian Săvulescu poate fi citit AICI. 

O scurtă prezentare a profesorului român poate fi consultată AICI.

O descriere a medicamentului propranolol, AICI.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version