Satul din România cu un singur locuitor și zeci de case care își caută proprietari

FOTO: Virtual Press/captură Youtube
FOTO: Virtual Press/captură Youtube

În urmă cu 9 ani, într-un cătun de munte, cinci bătrâni se pregăteau de Paște. Erau triști, pentru că, pentru prima dată nu mai puteau merge la slujba de Înviere la biserica din satul lor. Cu doar câteva luni în urmă, pe 19 martie 2012, biserica de lemn din Gialacuta, un sat de munte din Hunedoara, luase foc. Ridicată la mijlocul secolului al XVII-lea, biserica figura pe lista monumentelor istorice. A ars din cauza unui foc scăpat de sub control.

Așa arăta biserica de lemn din Gialacuta, înainte de incendiu FOTO: Florin Dobrei/Wikimedia Commons
Așa arăta biserica de lemn din Gialacuta, înainte de incendiu        FOTO: Florin Dobrei/Wikimedia Commons

În trecut, în satul de munte care e la o distanță de 30 de kilometri de Deva, locuiau aproximativ o sută de familii. Acum, în Gialucata mai trăiește un singur om, iar celelalte case sunt pustii și încep să fie înghițite de pădure.

Loghin Topor, în vârstă de 75 de ani, este înconjurat doar de câini și pisici și rar e vizitat de alți oameni, potrivit adevarul.ro. Bărbatul s-a întors în cătun în urmă cu 15 ani. Lucra la o fabrică de mobilă din Deva, a fost trimis în șomaj, apoi a ieșit la pensie și a decis să se întoarcă în casa în care copilărise.

„Oamenii din Gialacuta, Căbeşti, Furcşoara şi Bărăştii Iliei, satele din zonă unde au mai rămas câţiva locuitori, se ocupau cu creşterea animalelor şi mai lucrau la Deva, la termocentrala Mintia sau la cariera de la Chişcădaga. Autobuzul cu navetişti oprea zilnic în apropiere de biserica din Căbeşti şi era mai tot timpul plin. Erau şcoli în zonă, iar până prin anii ´80 satele erau pline de viaţă. Se cultivau cartofi, grâu şi porumb, pe dealurile ocupate acum de pădure”, a povestit o localnică din Căbeşti, pentru reporterul Adevarul.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.