Uimitoarea poveste a satului-curcubeu și a bătrânului de 90 de ani care a luptat pentru el

sat curcubeu taiwan bătrân
Foto: Captură YouTube T&T Creative Media

BBC spune povestea lui Huang Yung-Fu, un bătrân ajuns acum la vârsta de 96 de ani, care a salvat și creat așa-numitul „sat-curcubeu” din Taiwan.

Fostul soldat Huang Yung-Fu s-a născut în provincia Guangdong din China în anul 1924, iar tatăl său l-a învățat să picteze de mic.

În 1946, Yung-Fu s-a alăturat trupelor mișcării naționaliste Kuomintang, cu scopul de a lupta împotriva comuniștilor în timpul războiului civil din China. Trei ani mai târziu, când naționaliștii au fost învinși, ei au fugit în Taiwan, mulți soldați urmându-l acolo pe Chiang Kai-shek, liderul mișcării.

Soldații au primit locuințe temporare în sute de sate militare răspândite de-a lungul insulei, potrivit wikipedia.org. Cu timpul, unii dintre ei și-au transformat locuințele temporare în unele permanente. Mulți veterani de război au ajuns să-și petreacă cea mai mare parte a vieții lor în acele locuințe.

Cu timpul însă, unele case s-au degradat, iar dezvoltatorii au început să le cumpere pentru a construi clădiri moderne.

Rezidenții au primit compensații în bani sau case la schimb pentru a se muta, însă Huang Yung-Fu a vrut să rămână. Mai toți vecinii săi din sat au plecat, până când în localitate au rămas numai 11 case.

În acel moment, adică în urmă cu 7 ani, fostul soldat s-a gândit la o modalitate de a salva casele, așa că a început să le acopere de picturi. Prima imagine a fost cea a unei păsări, pe care a pictat-o în interiorul casei sale.

Ulterior, studenții din zonă au descoperit arta lui Huang Yung-Fu și au făcut o campanie pentru a salva satul. În cele din urmă, autoritățile au fost de acord că satul trebuie conservat și transformat într-o zonă culturală.

Acum, el a devenit o adevărată atracție turistică, fiind vizitat de peste un milion de oameni în fiecare an.

„Nu-mi pasă cât de bătrân voi fi. Voi picta și la 100 de ani”, a povestit fostul soldat pentru BBC.

Yung-Fu, căruia oamenii îi spun „bunicul-curcubeu”, se trezește chiar și la 3 dimineața pentru a picta. Nu a studiat niciodată pictura. Cel care l-a învățat a fost tatăl său.

„Dacă nu aș fi pictat acest sat, l-ar fi distrus. Am pictat 11 case”, a explicat bătrânul, care a cumpărat vopseaua și echipamentele necesare din banii proprii.

„Am desenat ce am învățat să desenez când eram copil: cățeluși, pisoi, porci… Nu am știu că oamenilor le va plăcea atât de mult. Acum tuturor le place”, a mai spus el.

https://www.youtube.com/watch?v=SKvhqo9KixA&t=46s

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.