Satul care vrea să interzică toate pisicile domestice

pisică pisoi
Foto: susannp4 / pixabay.com

Autoritățile dintr-un mic sat de pe coasta de sud a Noii Zeelande vor să aplice o decizie radicală pentru a proteja natura și biodiversitatea: să interzică toate pisicile domestice, relatează BBC.

Potrivit inițiativei, toți proprietarii de pisici din Omaui vor fi obligați să își sterilizeze, microcipeze și înregistreze pisicile. După ce animalele vor muri, sătenii nu vor mai avea voie să crească altele.

Autoritățile din Omaui spun că măsura este justificată deoarece camerele video au arătat că pisicile lăsate să se plimbe libere mănâncă păsări, insecte și reptile.

Conform inițiativei, cei care nu respectă legea vor fi avertizați, iar dacă vor continua să o încalce, riscă să își vadă pisicile „ridicate” de autorități.

„Nu urâm pisicile, dar vrem ca mediul nostru să aibă o biodiversitate bogată”, a declarat John Collins, președintele Trustului Caritabil Omaui Landcare, pentru publicația locală Otago Daily Times.

Dezbaterea privind populația de pisici și ecosistemul local nu este nouă în Omaui.

Oamenii de știință au avertizat de ceva vreme că pisicile au un impact asupra ecosistemului global, ele numărându-se printre cele mai invazive 100 de specii din lume.

Cercetătorul Peter Marra, șeful Centrului Smithsonian pentru Cercetarea Migrației Păsărilor, spune că dispariția a 63 de specii din întreaga lume poate fi pusă pe seama populațiilor în creștere de pisici. Problema este și mai gravă în zone cu ecosisteme fragile precum Noua Zeelandă.

Se estimează că în SUA, unde trăiesc 86 de milioane de pisici, ele sunt responsabile de uciderea a 4 miliarde de păsări în fiecare an.

În Omaui, locuitorii au declarat pentru media locale că sunt „șocați” de propunerea autorităților și au spus că i se vor opune.

Nico Jarvis, o rezidentă din Omaui care susține că pisicile sale o ajută să combată rozătoarele, a declarat că inițiativa autorităților pare să fie a unui „stat polițienesc”.

Rezidenții au timp până la sfârșitul lunii octombrie să își trimită propunerile și comentariile vizavi de planul autorităților.

Foto: susannp4 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.