Sătenii chinezi i-au ridicat o statuie aurită uriașă unui conducător care i-a înfometat

La aproape 40 de ani de la moartea ”Marelui Cârmaci” al Chinei, sătenii din provincia Tongxu au decis să ridice o statuie aurită uriașă a lui Mao Zedong.

Monumentul are o înălțime de 36 de metri și a costat mai puțin de o jumătate de milion de euro. De acum, statuia privește către orașul Kaifeng, din provincia Tongxu.

Statuia este construită din oțel, beton și a fost vopsită într-o culoare aurie.

Mao Zedong, care a condus China până la finalul vieții, în septembrie 1976, a fost învinovățit pentru moartea a zeci de milioane de chinezi, în urma planului său economic – ”Marele pas înainte” – care a provocat o foamete imensă în țara cu cei mai mulți locuitori din lume.

Regiunea Henan, unde a fost ridicată statuia, a fst una dintre cele mai grav afectate de foamete.

Construcția statuii a fost începută în martie 2015 și a fost încheiată la sfârșitul anului. Scopul ridicării acesteia pare să fie comemorarea liderului comunist.

”În China contemporană, Mao Zedong reprezintă personificarea corectitudinii și dreptății”, a spus Liu Jianwu, șeful Centrului de Cercetare Mao Zedong.

Portretul lui Mao, care încă veghează asupra Pieții Tienanmen, este prezent și pe banconetele chinezilor, imaginea sa fiind revitalizată sub președintele Xi Jinping, care conduce țara de trei ani.

”Mao este o persoană importantă care a schimbat soarta unei națiuni, conducând poporul chinez către un nou destin”, spunea Xi cu ocazia aniversării a 120 de ani de la nașterea ”Marelui Cârmaci”, în 2013.

Nu există niciun fel de motivație politică în ridicarea statuii, a cărei mărime uluitoare a atras, însă, numeroase critici.

Sursa Foto: China News