Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, vrea ca în mai multe localități să se păstreze arhitectura tradițională. Comuna Șinteu este prima care a introdus un regulmante de conformare specifică locală și a introdus reguli ce trebuie urmare de localnici și investitorii care vor să construiască imobile în zonă.
Regulamente similare se vor adopta și în toate așezările slovace din zonă: Borod şi Auşeu din Bihor, dar şi Plopiş, din judeţul Sălaj.
„Vrem ca identitatea slovacă a acestei comunităţi emblematice să se prezerve în anii următori având în vedere depopularea zonei şi transferul de proprietăţi care este destul de consistent. Zona Munţilor Plopiş, având în centru comuna Şinteu, este una din cele mai frumoase zone ale judeţului nostru şi poate deveni un model de dezvoltare durabilă”, explică preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, potrivit adevarul.ro.
Potrivit regulilor, construcțiile se pot dezvolta pe parcele de teren generoase, de minim 5.000 de metri pătrați. De asemenea, într-o două construcții amplasate pe suprafețe diferite trebuie să fie o distanță de minim 50 de metri. Înălțimea este limitată, iar pentru fațade se pot folosi doar anumite culori și materiale.
Tipul şi pantele acoperişurilor, elementele privind soclul clădirilor, împrejurimile şi gardurile sunt şi ele stabilite.
Reguli vor fi stabilite și în satele montane. „A trebuit să-i lămurim pe cei care vor să facă investiţii în zona montană că terasa de pe acoperiş pe care au visat-o, culorile stridente şi pagodele chinezeşti nu dau bine la munte. Dacă vă duceţi în zona Vârtop-Arieşeni, nu trebuie să faceţi multă explorare, că veţi găsi suficiente exemple de «aşa nu»”, a explicat preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: