Satele din România care vor produce curent electric din bălegar

Un proiect finanțat cu fonduri europene, în valoare de 23 de milioane de lei, care prevede construirea primei centrale pe biomasă din țară, va fi finalizat luna aceasta la Săcuieni, în județul Bihor, potrivit ebihoreanul.

La centrală s-a lucrat din martie 2014, iar materialele au fost aduse din Cehia, Germania, SUA, Serbia, Polonia și Austria.

Are două fermentatoare uriașe din oțel galvanizat, de câte 5.000 de metri cubi fiecare, unde sunt amestecate dejecțiile animale cu porumb și secară pentru a produce gaz metan. Apoi, o microcentrală din acest complex transformă gazul în electricitate.

Centrala va fi pusă în funcțiune până pe 28 februarie. Economia va fi de câteva sute de mii de euro pe an pentru comunele Săcuien și Diosig, cele care beneficiază de proiect. Doar pentru iluminatul public, o singură comună, plătea în jur de 100.000 de euro.

Centrala are nevoie de doar 6 angajați. S-au încheiat deja precontracte cu 30 de ferme din zonă, pentru a achiziționa dejecțiile animalelor, porumb și secară, cereale cultivate pe 126 de hectare.

De întregul proict s-a ocupat Ecoland, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, înființată de Consiliul Județean Bihor și Consiliile Locale Săcuieni și Diosig.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

15 imagini uimitoare cu oameni care s-au îmbrăcat întâmplător precum obiectele din jur
Renașterea Luncii Dunării. Secat de comuniști, coridorul verde al României își caută un nou chip
S-a inventat betonul pe care nu se pune gheața sau zăpada

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.