Șase bombe de aviație au fost descoperite pe un câmp la ieșirea din Focșani

FOTO: ISU Vrancea/Facebook
FOTO: ISU Vrancea/Facebook

Șase bombe de aviație din Al Doilea Război Mondial, în greutatea de aproximativ 500 de kilograme fiecare, au fost descoperite joi după-amiază la ieșirea din Focșani, spre Golești, în apropiere de Drumul Național 2 (E85), o șosea intens circulată.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea, primul proiectil a fost descoperit de un localnic, în timpul unor lucrări agricole.

Imediat au fost mobilizate mai multe echipaje de pompieri și polițiști. Proiectilul a fost găsit la o distanță de aproximativ 400 de metri de șosea. Apoi, după ce a fost analizată zona cu aparate speciale, au fost descoperite alte cinci bombe de aviație.

„În jurul amiezii a fost descoperită prima bombă de către un cetăţean care efectua lucrări agricole cu un buldoexcavator şi care a sunat la 112 (…) UIterior, după sosirea echipelor de pirotehnişti, au mai fost descoperite încă 5 bombe, la fel de mari”, a declarat, pentru Agerpres.ro, plt. Cristina Pârvu.

Cele șase bombe de aviație vor fi duse pe un teren din localitatea Milcovul și vor fi distruse vineri, începând cu ora 9:00.

Pompierii susţin că la momentul descoperirii bombelor acestea nu aveau montat dispozitivul de iniţiere a exploziei (focosul), iar încărcătura explozivă a bombelor este TNT, popular cunoscut sub denumirea de trotil. Acesta este un exploziv stabil, care nu explodează decât prin amorsarea cu un exploziv mai puternic.

Pompierii au explicat faptul că măsurile de protecţie a zonei sunt asigurate de două echipaje de Poliţie şi un echipaj de jandarmi.

ISU Vrancea le face și o recomandare celor care găsesc elemente de muniție neexplodată. „Pentru prevenirea accidentelor cauzate de acestea, se interzic următoarele: atingerea munițiilor cu mâna sau cu alte obiecte; ridicarea, transportul și introducerea munițiilor în diferite încăperi sau locuințe; comercializarea acestora prin agenții de colectare a deșeurilor feroase și neferoase; lovirea sau mișcarea munițiilor găsite în pământ sau la suprafață; introducerea munițiilor în foc.

Persoanele care descoperă întâmplător elemente de muniție neexplodată trebuie să anunțe imediat organele de poliție sau Inspectoratul pentru Situații de Urgență, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112”, transmite ISU Vrancea, pe pagina de Facebook.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.