Doar două băuturi sunt mai populare ca berea în lume: apa și ceaiul. Secretul popularității berii stă în vechimea și în simplitatea ei. A fost inventată în urmă cu peste 5.000 de ani și este produsă doar din patru ingrediente.
Berea a fost foarte apreciată imediat după ce a fost descoperită, iar referințe cu privire la această bătură alcoolică se regăsesc și în celebrul cod de legi al lui Hammurabi, unde se precizează că vânzătorii care își înșeală clienții oferindu-le cantități mai mici decât cele promise vor fi înecați.
În acest articol găsiți atât informații mai puțin știute despre beneficiile berii, dar și despre berea craft, un tip de bere tot mai popular și mai apreciat.
1. Berea s-a născut odată cu apariția civilizației
Cea mai veche reclamă a unei beri datează din anul 4.000 înainte de Hristos și prezintă o femeie cu piept generos care ține două cupe cu bere, deasupra inscripției: ”Beți bere Ebla – berea cu inimă de leu”. Primii berari profesioniști din Mesopotamia erau exclusiv femei. În anul 2.000 î.e.n. s-a consemnat și primul accident rutier provocat de consumul excesiv de bere. Un căruțaș egiptean a fost prins după ce a dat peste o preoteasă. Vinovatul a fost crucificat pe ușa cârciumii unde a băut berea.
2. Berea e bună pentru sănătate
Berea conține aproape toate mineralele de care oamenii au nevoie pentru a supraviețui. A fost parte obișnuită a dietei în Evul Mediu în Europa. Nu doar adulții beau bere atunci, ci și copiii, a căror nutriție era precară.
Un studiu publicat în jurnalul medical New England a descoperit că femeile care beau bere în cantități moderate au capacități congnitive mai bune decât cele care nu consumă această băutură. Pe scurt, berea te face mai deștept. Se pare că berea crește și nivelul colesterolului bun, care este asociat cu un risc mai scăzut al bolilor de inimă.
3. Cehii beau cea mai multă bere
Cehii au cea mai ridicată medie din lume în ceea ce privește consumul de bere pe cap de locuitor. În ceea ce privește cantitatea totală consumată, China este pe primul loc în lume, cu peste 350 de milioane de hectolitri consumați pe an. Pe locul doi în acest top sunt Statele Unite ale Americii, însă americanii sunt abia pe locul 11 la consumul pe cap de locuitor.
4. Berea obișnuia să fie băută fierbinte
Cu toate că în ziua de astăzi sunt puțini care preferă altceva decât o bere rece, acest lucru nu a fost mereu valabil. În trecut, o bere caldă putea să țină locul unei mese. Există documente din secolul al XVII-lea care îi sfătuiește pe consumatori să bea o bere caldă, aceasta fiind ”mai sănătoasă”.
5. Berea se strică dacă este expusă la lumină
Berea primește aroma amăruie de la hamei, o plantă care este înrudită cu marijuana. Expus la lumină, hameiul produce un compus urât mirositor. Acesta este și motivul pentru care multe dintre sticlele de bere sunt maronii.
6. Cate tipuri de bere există?
Peste 400. Berea își schimbă aroma și textura în funcție de fermentație. Ați auzit, probabil de berea Lager, care este de fermentație joasă, în timp ce berea ale este de fermentație înaltă, la temperaturi care ajung și la 25 de grade Celsius. În cazul berii Ale se folosesc și alte ingrediente în afară de malț, apă, hamei și drojdie, având diferite arome.
7. Diferența între berea filtrată și berea nefiltrată
După ce fermentează, berea este filtrată, proces prin care drojdia este eliminată în totalitate. Berea nefiltrată are o culoare opacă, în timp ce cea filtrată este clară. Berea nefiltrată are mai multe vitamine și o aromă mai intensă.
Berea artizanală, sau berea craft, este tot mai populară. Pentru ca o bere să fie artizanală ea trebuie produsă în cantități sub 7 milioane de hectolitri anual, dar și să folosească rețete tradiționale sau inovatoare.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: