Săptămâna de lucru de 4 zile: țara unde se organizează cel mai mare test din istorie

job muncă birou
Foto: jerrykimbrell10 / pixabay.com

60 de companii din Marea Britanie participă la un studiu pilot în cadrul căruia angajații lor vor lucra doar 4 zile pe săptămână, relatează AFP, preluată de France24.

Studiul, despre care inițiatorii spun că este cel mai mare organizat vreodată, va începe în iunie și va dura 6 luni. Scopul său este de a ajuta companiile să reducă orele de lucru fără să taie salariile sau să piardă din venituri.

Studii similare au avut loc în Spania, Islanda, Statele Unite și Canada. Australia și Noua Zeelandă vor organiza și ele cercetări similare, începând cu luna august.

Alex Soojung-Kim Pang, manager la 4 Day Week Global, organizația care se află în spatele campaniei, a declarat că testul le va oferi firmelor oportunitatea de a afla care sunt provocările acestei schimbări, de a aduna informații și de a implementa noi practici de lucru.

El a mai declarat pentru AFP că este de părere că organizațiile mai mici se vor putea adapta mai ușor deoarece pot face schimbările necesare mai repede.

Industria serviciilor joacă un rol major în economia Regatului Unite, contribuind cu 80% la Produsul Intern Brut al țării. Din acest motiv adoptarea unei săptămâni de lucru de 4 zile e mai facilă, a spus Jonathan Boys, economist la Institutul de Personal și Dezvoltare „Chartered”.

Însă pentru sectoare precum sănătate, educație, retail sau industria alimentară este mai greu de implementat.

Boys a mai spus că cea mai mare provocare va fi măsurarea productivității, în special într-o economie în care o bună parte din muncă este calitativă, nu cantitativă cum este într-o fabrică. Din moment ce salariile vor rămâne neschimbate pe perioada testului, pentru ca o firmă să nu piardă din venituri, angajații trebuie să fie la fel de productivi în 4 zile cum erau în 5.

Foto: jerrykimbrell10 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.