Sanna Marin va fi cel mai tânăr premier al Finlandei din istorie. Are 34 de ani

Sanna Marin FOTO: Sanna Marin
Sanna Marin FOTO: Sanna Marin

Coaliția guvernamentală din Finlanda, condusă de social-democrați, au ales-o pe Sanna Marin, actual ministru al Transporturilor, să devină premier. Are doar 34 de ani și va fi cel mai tânăr premier din istoria Finlandei.

Antti Rinne, prim-ministrul în exercițiu, a demisionat la începutul acestei săptămâni, după ce Partidul de Centru, membru al coaliției de guvernare a anunțat că își retrage sprijinul pentru Executivul de la Helsinki din cauza gestiunii defectuoase a unei greve a poștașilor.

„Avem multe de făcut pentru a restabili încrederea. Avem un program de guvernare comun, care ţine coaliţia împreună”, a declarat Sanna Mirella Marin.

Născută la 16 noiembrie 1985, Sanna Marin a fost aleasă în Parlament din 2015 și a fost numită ministru al transporturilor și comunicațiilor în iunie anul acesta.

S-a născut la Helsinki, dar a locuit în Espoo, Pirkkala și Tampere. A făcut Științe administrative la Universitatea din Tampere, pe care a absolvit-o în 2012, an în care a fost aleasă totodată în Consiliul Municipal din Tampere. A condus Consiliul Municipal din 2013 până în 2017, când a fost realeasă, cu mult mai multe voturi decât prima dată. Face parte, de asemenea, din adunarea locală a regiunii Tampere. În 2014 a devenit vicepreședinte a Partidului Social-Democrat, iar în 2015 a fost aleasă în Parlamentul național, din partea districtului Pirkanmaa.  A fost realeasă deputat și patru ani mai târziu.

Sanna Marin este copilul unui cuplu de părinți de același sex. Mama ei a crescut-o singură, iar apoi a intrat într-o relație cu o femeie. Sanna Marin nu cunoaște familia tatălui biologic. Ea a povestit că a suferit de lipsuri materiale adesea și că a fost stigmatizată de societate pentru că provenea dintr-o familie cu părinți de același sex, însă mama ei a ajutat-o să treacă peste toate acestea.

Sanna Marin are un copil cu Markus Räikkönen, partenerul ei de mulți ani.

Toate partidele din coaliția de guvernare sunt conduse de femei. Partidul de Centru este condus de Katri Kulmani (32 de ani), Liga Verde este formaţiunea ministrului de Interne Maria Ohisalo (34 de ani), Alianţa de Stânga, partid condus de Li Andersson (32 de ani) şi Partidul Suedez al Poporului, condus de Anna Maria Henriksson (55 de ani).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.