Sanitas cere sporuri de 55-85% pentru personalul medical ce tratează pacienți cu coronavirus

coronavirus sanitas sporuri
Foto: geralt / pixabay.com

Sanitas, cea mai mare federație sindicală din domeniul sanitar din România, cere acordarea de sporuri între 55% și 85% din salariu pentru personalul medical care tratează pacienți infectați cu coronavirus, relatează hotnews.ro, care prezintă un document ce i-a fost adresat ministrului Sănătății, Victor Costache.

În documentul adresat ministrului Sănătății și semnat de președintele Sanitas București, Viorel Husanu, se solicită acordarea de sporuri între 55% și 85% din salariu pentru personalul medico-sanitar și auxiliar din spitale, dar și pentru angajații Direcțiilor de Sănătate Publică care efectuează anchete epidemiologice și intră în contact cu posibili suspecți de coronavirus.

Pentru a-și justifica această solicitare, Viorel Husanu menționează o prevedere legală potrivit căreia se poate acorda un spor de la 55% până la 85% din salariul de bază pentru personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din cadrul direcțiilor de sănătate publică, al Institutului Național de Sănătate Publică, din cadrul ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie care participă efectiv în aplicarea măsurilor de limitare a unor epidemii deosebit de grave.

„În lumina acestor prevederi legale, vă rugăm să analizați și să transmiteți către unitățile sanitare care au internați pacienți ce au fost diagnosticați cu Coronavirus-COVID 19 ca și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar ce tratează acești pacienți să beneficieze de acest spor”, solicită Sanitas.

„De asemenea, considerăm că toți salariații DSP-urilor care efectuează anchete epidemiologice, care iau contact cu posibili subiecți infectați cu COVID 19 în aeroporturi, puncte de trecere a frontierei, etc., să beneficieze de acest spor”, se mai arată în document.

Salariile medicilor și asistenților din România au fost mărite de mai multe ori în ultimii ani.

În România, până în acest moment au fost confirmate 31 de cazuri de coronavirus.

Federația Sanitas, înființată la 1 februarie 1990, este o organizație sindicală națională, cu peste 120.000 de membri din toate categoriile profesionale din sănătate, asistență socială și medicină școlară (personal medico-sanitar, de specialitate, auxiliar, tehnic și administrativ).

Foto: geralt / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.