AcasăSci-TechCe se poate face cu sângele artificial, o uriaşă realizare a cercetării...

Ce se poate face cu sângele artificial, o uriaşă realizare a cercetării româneşti

-

radu_silaghi
Radu Silaghi-Dumitrescu, coordonatorul echipei de cercetare care a descoperit sângele artificial. Foto: viitorulromaniei.ro.

Coordonatorul echipei care a descoperit sângele artificial – bazat pe proteine extrase din viermi marini – explică, într-un interviu publicat de viitorulromaniei.ro, la ce ar putea servi acest produs revoluţionar.

Descoperirea sângelui artificial a fost anunţată în toamna anului trecut. Coordonatorul echipei, Radu Silaghi-Dumitrescu, doctor în chimie anorganică al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, anunţa atunci că, din cauza lipsei finanţării, cercetarea intrase într-un oarecare impas. Mediatizarea a rezolvat în mare parte această problemă, iar programul a mers mai departe.

Teoretic, sângele artificial produs la Cluj va putea înlocui sângele uman, iar viaţa pacienţilor care au nevoie urgentă de transfuzie nu va mai fi pusă în pericol.

Însă, sângele artifical are şi alte aplicaţii, mai puţin evidente. “Sunt firme care dezvoltă diferite componente din cadrul proiectului nostru. De exemplu, sunt firme care dezvoltă aparate de măsurat diferite lucruri în sânge, și acelea sunt interesate de munca noastră. Vor sângele nostru artificial ca să-și calibreze aparatele”, spune Radu Silaghi-Dumitrescu.

“Se pot face multe lucruri cu el, se folosește în situații de urgență, la operații chirurgicale, dar și la tratamente mai uşoare, în cantități mai mici. De exemplu, pentru anemie. Unii încearcă să facă asta cu sânge artificial”, explică cercetătorul.

O altă firmă care a încercat să producă sânge artificial a eşuat într-o oarecare măsură: sângele nu era bun pentru oameni, dar era bun pentru câini.

“În cazul câinilor, există un produs care n-a funcționat la oameni, iar firma producătoare, ca să facă totuși ceva cu el, îl folosește, tratează câinii de anemie. E disponibil”, arată Silaghi-Dumitrescu.

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să fiți la curent cu lucrurile bune care se întâmplă în România și în lume, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Dan Arsenie
Dan Arseniehttp://greatnews.ro
Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.

RĂMÂI MEREU CONECTAT CU NOI

302,134FaniÎmi place
391CititoriConectați-vă
122AbonațiAbonați-vă
52FollowersFollow

CINE, CE, CUM?

De ce sunt Israel și Iran țări inamice

0
Israelul a atacat zeci de ținte nucleare și militare din Teheran. Au fost uciși mai mulți generali iranieni și oameni de știință care ar...

TOP 7 cei mai ieftini furnizori de energie electrică în 5...

0
De la 1 iulie 2025, odată cu liberalizarea pieței de energie electrică, unii românii vor plăti facturi duble pentru electricitatea consumată. Practic, plafoanele de...

De ce Ilie Bolojan nu ar mai vrea să fie premier...

0
Președintele Nicușor Dan a declarat că există posibilitatea să fie numit un premier tehnocrat în cazul în care liderii partidelor politice nu își vor...