Ce se poate face cu sângele artificial, o uriaşă realizare a cercetării româneşti

radu_silaghi
Radu Silaghi-Dumitrescu, coordonatorul echipei de cercetare care a descoperit sângele artificial. Foto: viitorulromaniei.ro.

Coordonatorul echipei care a descoperit sângele artificial – bazat pe proteine extrase din viermi marini – explică, într-un interviu publicat de viitorulromaniei.ro, la ce ar putea servi acest produs revoluţionar.

Descoperirea sângelui artificial a fost anunţată în toamna anului trecut. Coordonatorul echipei, Radu Silaghi-Dumitrescu, doctor în chimie anorganică al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, anunţa atunci că, din cauza lipsei finanţării, cercetarea intrase într-un oarecare impas. Mediatizarea a rezolvat în mare parte această problemă, iar programul a mers mai departe.

Teoretic, sângele artificial produs la Cluj va putea înlocui sângele uman, iar viaţa pacienţilor care au nevoie urgentă de transfuzie nu va mai fi pusă în pericol.

Însă, sângele artifical are şi alte aplicaţii, mai puţin evidente. „Sunt firme care dezvoltă diferite componente din cadrul proiectului nostru. De exemplu, sunt firme care dezvoltă aparate de măsurat diferite lucruri în sânge, și acelea sunt interesate de munca noastră. Vor sângele nostru artificial ca să-și calibreze aparatele”, spune Radu Silaghi-Dumitrescu.

„Se pot face multe lucruri cu el, se folosește în situații de urgență, la operații chirurgicale, dar și la tratamente mai uşoare, în cantități mai mici. De exemplu, pentru anemie. Unii încearcă să facă asta cu sânge artificial”, explică cercetătorul.

O altă firmă care a încercat să producă sânge artificial a eşuat într-o oarecare măsură: sângele nu era bun pentru oameni, dar era bun pentru câini.

„În cazul câinilor, există un produs care n-a funcționat la oameni, iar firma producătoare, ca să facă totuși ceva cu el, îl folosește, tratează câinii de anemie. E disponibil”, arată Silaghi-Dumitrescu.

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să fiți la curent cu lucrurile bune care se întâmplă în România și în lume, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.