Salvamar român, erou în Italia. A salvat un băiat pe care l-a resuscitat 12 minute

alin
Foto: Captură YouTube / ANSA

Alin, un salvamar român care lucrează în Italia, a devenit un erou în această țară după ce l-a salvat pe un băiețel de 12 ani căruia i s-a făcut rău în mare. Băiatul a deschis ochii abia în timpul celui de-al patrulea ciclu al procedurii de resuscitare, moment în care mama lui, în lacrimi, a urlat de bucurie.

Când un medic a ajuns la fața locului, coborând dintr-un elicopter cu ajutorul unui troliu, băiatul era deja conștient. El a fost resuscitat de Alin nu mai puțin de 12 minute, relatează publicația „La Repubblica”.

„Mulțumesc Alin, ești un salvamar-erou”, a declarat Olga, mama băiatului care era să se înece săptămâna trecută la Ostia, pe coasta de vest a Italiei, aproape de Roma.

Publicația italiană notează că „intervenția prețioasă” a lui Alin a durat „12 minute foarte lungi”, timp în care băiețelul era complet inconștient.

„Alin, un român în vârstă de 38 de ani, salvamar pe plaja „Bahia”, în cea mai populară zonă din Ostia, cu o constituție atletică, expert în cursele cu obstacole precum „Spartan Race”, își amintește acum acele momente teribile. Momente în care, cel mai probabil, dacă nu ar fi fost promptitudinea și pregătirea lui, acel tânăr ar fi riscat să nu se mai trezească”, mai relatează „La Repubblica”.

„Când m-a chemat mama acestui băiat, era disperată. Mi-a spus că o colegă a mea de pe plaja vecină avea probleme. Așa că nu am pierdut nicio secundă și m-am grăbit să o ajut. Când l-am recuperat din apă, băiatul era inconștient. Așa că am pus în aplicare resuscitarea prevăzută în protocolul BLS (Basic Life Support, procedura de prim ajutor care include resuscitarea cardiopulmonară și o serie de acțiuni de susținere a funcțiilor vitatale – n.r.)”, a povestit Alin, care este și el tatăl a doi băieți.

„Am practicat repetitiv masajul cardiac și respirația artificială și la final, la al patrulea ciclu al procedurii prevăzute în manual, băiatul a deschis ochii, iar mama, în lacrimi, a urlat de bucurie. Ulterior a intervenit medicul chemat de urgență și băiatul a fost transportat cu elicopterul la Spitalul „Bambin Gesù” din Roma”, a povestit Alin.

Întrebat dacă este mulțumit de ceea ce a făcut, salvamarul replicat „Doar mi-am făcut meseria, aplicând toate tehnicile pe care le-am învățat în acești ani, și datorită instructorului care m-a format. M-a contactat mama care, pe lângă faptul că mi-a mulțumit, m-a asigurat că fiul ei este bine și că a fost externat. Apoi mi-a promis că va trece pe la plajă ca să îmi mulțumească personal. Astfel de acțiuni de salvare, din fericire, nu au loc foarte des, însă atunci când se întâmplă trebuie să nu pierzi controlul și să știi bine ce acțiuni trebuie să faci. Iar acesta este pentru mine un mare motiv de satisfacție personală și profesională”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.