Promisiunile lui Salman, noul rege al Arabiei Saudite

Regele Salman al Arabiei Saudite are de rezolvat câteva probleme urgente (www.defense.gov)
Regele Salman al Arabiei Saudite are de rezolvat câteva probleme urgente (www.defense.gov)

Salman bin Abdulaziz a făcut primele declaraţii publice. Noul rege de la Riad a transmis un mesaj în care promova stabilitatea şi unitatea.

Regele Salman al Arabiei Saudite, care a preluat conducerea după ce fratele său vitreg Abdullah (90 de ani) a încetat din viaţă, a dorit să reasigure lumea de stabilitatea ţării sale. „Vom continua să aderăm la politicile corecte pe care Arabia Saudită le-a urmat de la înfiinţare. Vom urma calea cea dreaptă”, a spus conservatorul Salman, care are 79 de ani şi are mai multe probleme de sănătate.

„Naţiunile arabe şi islamice au mare nevoie de solidaritate şi coeziune”, a precizat Salman, chiar înainte ca Abdullah să fie înmormântat ieri, în trdiţia sunită, fără ceremonii sau drapele. Mormântul fostului rege nu a fost marcat pentru a evita riscul de a deveni un loc de pelerinaj.

Regii şi Emirii din Kuweit, Bahrain şi Qatar au fost prezenţi la eveniment, arătând unitatea autocraţilor din regiune care sunt susţinuţi de puterile occidentale. De asemenea, la rugăciunile funerare ţinute la uriaşa moschee Imam Turki bin Abdullah au participat şi preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, premierul Pakistanului, Nawaz Sharif, dar şi ministrul de externe iranian – Mohammed Javad Zarif, reprezentantul celui mai important rival regional al saudiţilor.

Preşedintele american Barack Obama a spus despre Adbullah că „a fost un om candid, care a avut mereu curajul să-şi apere convingerile”.

Noul rege de la Riad moşteneşte o situaţie extrem de complicată în Orientul Mijlociu. În Yemen, o ţară vecină, violenţele sunt la ordinea zilei, în timp ce piaţa petrolului este destul de turbulentă. Jihadiştii din Siria şi Irak sunt de asemenea o problemă, în timp ce acasă, Salman trebuie să găsească soluţii pentru a mulţumi generaţia tânără, un sfert din care nu are un loc de muncă.

Salman l-a desemnat pe Prinţul Muqrin (69 de ani), fratele său, drept moştenitor al tronului uneia dintre cele mai profitabile ţări din lume.

Al doilea succesor la tron este Muhammad bin Nayef, un nepot al lui Abdullah Ibn Saud, fondatorul Arabiei Saudite, care este unul dintre cei mai capabili urmaşi ai familiei care conduce ţara de aproape o sută de ani. Bin Nayef are 55 de ani şi are o reputaţie bună în ţară, fiind considerat un modernizator, care împărtăşeşte multe din valorile occidentale.