Salariul minim brut crește la 3.700 de lei

FOTO: stevepb/Pixabay.com
FOTO: stevepb/Pixabay.com

Guvernul va aproba, în ședința de joi, creșterea salariului de bază minim brut pe țară. Decizia, care este luată cu trei zile înainte de alegerile locale și europarlamentare, este criticată de reprezentanții mediului de afaceri pentru lipsa justificării economice și creșterea costurilor pentru companiile din mediul privat.

„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.700 de lei lunar începând cu data de 1 iulie 2024, ceea ce reprezintă o creştere de 12,12% faţă de luna iunie 2024″, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Salariile minime în agricultură și construcții vor rămâne la 3.436 lei și respectiv 4.582 lei.

Aproximativ 760.000 de salariați beneficiază în prezent de salariul minim, iar majorarea la 3.700 lei va afecta 1.871.266 de salariați. Industria avertizează că această creștere va pune presiuni suplimentare pe companii, mai ales în industriile cu marje mici de profit, și ar putea duce la majorări de prețuri, potrivit Economedia.

Guvernul lucrează la o nouă formulă de calcul pentru salariul minim, bazată pe rata anuală a inflației, PIB, populația ocupată și câștigul salarial mediu brut.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.