Salariul mediu în România a scăzut. Care este explicația INS

Salariul mediu în România a scăzut FOTO: stevepb/Pixabay.com
Salariul mediu în România a scăzut FOTO: stevepb/Pixabay.com

Salariul mediu în România a ajuns la 3.044 de lei în luna august, în scădere cu 75 de lei (-2,4%) față de iulie 2019. Dacă se face comparația cu anul trecut, salariul mediu în România a scăzut cu 14,1%. Salariul mediu brut a fost în august de 4.981 de lei, cu 110 lei (-2,2%) mai mic față de luna iulie. Datele sunt prezentate de Institutul Național de Statistică.

„În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În luna august 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic2, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna iulie 2019 ca urmare a acordării în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale)”, explică specialiștii INS.

Salariul mediu în România a scăzut în mai multe domenii

Sunt câteva domenii în care salariul mediu a scăzut ceva mai mult. Potrivit statisticilor, cea mai abruptă scădere a fost în extracția cărbunelui superior și inferior. Aici salariul mediu e mai mic cu 14,7%. De asemenea, în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice s-a câștigat cu 10,1% mai puțin.

Au fost și domenii în care salariu mediu a crescut. De exemplu, în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului a crescut salariul mediu cu 7,2%. Între 2% și 5% au primit mai mult lucrătorii din transporturi pe apă, activități auxiliare pentru intermediere financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, activități de editare, fabricarea băuturilor.

„În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net ca urmare a acordării în lunile precedente a biletelor de valoare (tichete de vacanţă), ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă anumite drepturi salariale, astfel: învăţământ (-3,2%, inclusiv reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare), administraţie publică (-3,1%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (-2,0%)”, au concluzionat specialiștii INS.

Cele mai mari salarii medii din Europa

O evaluare realizată de Comisia Economică a ONU pentru Europa, în dolari, compilată din surse oficiale la nivel național și internațional, arată că salariul cel mai mare mediu este luat de elvețieni. Mai exact, în medie, un muncitor din Elveția încasează aproape 7.500 de dolari.

Pe următorul loc este micul stat Luxemburg, unde salariul mediu este de aproape 5.600 de dolari. Urmează în topul câștigurilor salariale medii Norvegia (5.418 dolari), Danemarca (5.310 dolari), Irlanda (4.379 dolari), Olanda (4.289 dolari), Belgia (3.963 dolari), Suedia (3.849 dolari), Finlanda (3.781 dolari), Austria (3.761 dolari), Germania (3.478 dolari), Marea Britanie (3.461 dolari), Franța (3.374 dolari), Italia (2.671 dolari) și Spania (2.541 dolari).

Salarii medii sub 2.000 de dolari sunt în Grecia (1.631 dolari), Portugalia (1.513 dolari), Polonia (1.356 dolari), Slovacia (1.138 dolari), Cehia (1.065 dolari), Ungaria (1.063 dolari, Lituania (914 dolari) și Bulgaria (627 dolari). Cele mai mici salarii medii sunt în Armenia (386 dolari) și Albania (379 dolari).