Donald Trump va câștiga un dolar pe an ca președinte al SUA

donald trump
Donald Trump. Foto: Michael Vadon (Wikimedia Commons)

Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite ale Americii, va renunța la salariul său de 400.000 de dolari și va primi doar 1 dolar pe an.

Într-un interviu acordat celebrei emisiuni ”60 Minutes”, Donald Trump (70 de ani) a recunoscut că nu știa ce salariu are președintele SUA, precizând că va accepta să lucreze pe un salariu de doar 1 dolar. Aceasta a fost una dintre promisiunile făcute de republican în timpul campaniei electorale, când a spus că salariul ”nu este important” pentru el, scrie BBC.

Donald Trump nu este primul președinte american care renunță la salariu. Herbert Hoover, care făcuse o avere din minerit înainte să ajungă la Casa Albă, și John F. Kennedy, care a moștenit o avere considerabilă, au renunțat și ei la salarii, pe care le-au donat în scopuri caritabile.

Arnold Schwarzenegger, fostul Guvernator al Californiei, Mark Zuckerberg, care este cel mai prost plătit angajat al Facebook, dar și șefii Google, Sergey Brin și Larry Page, lucrează tot pe un salariu de 1 dolar.

Trebuie menționat, însă, că liderii acestor mega-corporații sunt remunerați pe alte căi, având cote uriașe în companii și compensații bazate pe performanță.

Cât câștigă alți lideri mondiali importanți?

Justin Trudeau, premierul Canadei, câștigă puțin peste 200.000 de dolari americani pe an, în timp ce cancelarul german, Angela Merkel, primește cu câteva mii de dolari mai puțin decât liderul de la Ottawa sau decât președintele francez Francois Holande (198.700 de dolari).

Hollande a acceptat o reducere de salariu de 30 la sută când a fost ales în 2012.

De cealaltă parte, Klaus Iohannis are un salariu lunar de 4.800 de euro.

Salariul de 1 dolar a fost popularizat de Steve Jobs, când s-a întors la conducerea companiei Apple în 1997, invocând exemplul dat de oamenii de afaceri americani din timpul celor două Războaie Mondiale.

Cum legea americană interzice munca neremunerată, majoritatea oamenilor de afaceri americani care și-au asumat posturi guvernamentale în timpul celor două mari conflagrații ale secolului trecut, au ales să muncească pe un dolar pe an.

Citiți mai multe știri despre Donald Trump aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.