Salariu net vs. salariu brut – Cum se calculează și ce reprezintă fiecare dintre ele

FOTO: GreatNews.ro salariul minim brut
FOTO: GreatNews.ro

De multe ori în rândul angajaților se creează confuzie între termenii de salariul net și salariul brut. Tocmai din acest motiv venim și noi cu un articol lămuritor și cu explicații și definiții clare despre ce reprezintă fiecare dintre acești doi termeni, dar și cum se calculează.

Cu certitudine fiecare din noi a avut momente în care a stat să se gândească care e diferența între un salariu brut și cel net și care din ele reprezintă suma ce se primește în mână la sfârșitul lunii. Cei doi termeni sunt foarte des confundați așa că vom detalia mai jos atât ce semnifică fiecare dintre ei, cât si alte informații precum calculul pentru orele suplimentare, calcul salariu net dar și informații despre negocierea salariului.

Salariul brut

Se numește salariul brut ceea ce reprezintă suma veniturilor realizate de un angajat. El reprezintă salariul ce se înregistrează și în contractul individual de muncă, incluzând și taxele care merg către stat cum ar fi CAS, șomaj, asigurări de sănătate, deducere personală de bază, dar și deduceri suplimentare sau impozit pe salariu.

Salariul brut este cel care se trece în contract și este mai mare decât banii pe care îi încasezi la sfârșit de lună.

Salariul net

Din salariul brut prezentat mai sus se rețin toate cheltuielile deductibile cum sunt contribuțiile obligatorii și impozitele și rezultă salariul net. Salariul net este suma pe care un salariat o primește în mână după munca prestată.

În concluzie, câștigul salarial e reprezentat de diferența ce rămâne după reținerea de către angajator a contribuțiilor obligatorii, a impozitului pe salarii și a altor taxe percepute de stat.

Negocierea salarială

Negocierea salarială e un subiect intens dezbătut pe piața muncii, dar nu toți angajații se încumetă să o ceară de teama unui refuz. Totuși, aveți acest drept de a negocia salariul și de a profita de pe urma unei negocieri care poate presupune modificări ale salariului de bază, dar și modificări ale beneficiilor sau bonusurilor acordate în funcție de diferite performanțe.

Tot în cadrul negocierilor se pot cere angajatorului alte avantaje cum ar fi zilele libere sau lucrul de acasă pentru una sau două zile pe lună ori începerea programului de la ora 10:00 pentru o zi pe săptămână.

Orele suplimentare

Orele suplimentare sunt prevăzute în legislație și trebuie plătite ca atare. Conform legii durata maximă a timpului de lucru inclusiv cu ore suplimentare e de 48 de ore pe săptămână. Se pot lucra și mai mult de 48 de ore/saptamana, cu conditia ca media orelor de muncă să nu depășească 48 de ore săptămânal, media fiind calculată pe ultimele 4 luni calendaristice.

Orele suplimentare sunt compensate prin ore libere plătite conform articolului 122 din codul muncii iar acest lucru se face în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea orelor suplimentare. În plus, angajatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.