Salarii de până la 900 de euro refuzate de absolvenții liceelor agricole

FOTO: wurliburli /Pixabay.com
FOTO: wurliburli /Pixabay.com

Elevii liceelor agricole refuză ofertele fermierilor de angajare. Sunt oferte pentru operatori de utilaje agricole și chiar dacă salariile ajung la echivalentul a 900 de euro pe lună, sunt refuzate de tinerii absolvenți ai liceelor de profil.

La un liceu agricol din orașul Podu Iloaiei, județul Iași, a fost orgsanizat un târg de practică de vară. Potrivit Digi24, scopul a fost de a le arăta viitorilor absolvenți avantajele unui loc de muncă în domeniul în care s-au pregătit. Însă adolescenții au refuzat ofertele.

Cei mai mulți vor doar să aibă liceul terminat, nu sunt interesați să practice în domeniu.

„Pregătirea tehnologica a acestora, în special pentru clasele de operatori pe utilajele agricole este rămasă la nivelul unui deceniu cel puțin a ceea ce se întâmplă în fermă. Nu își găsesc locuri de muncă după terminarea liceului nici măcar 5%”, a declarat Emil Bălteanu, reprezentantul unei asociații de fermieri, pentru Digi24.

În zona Moldovei, salariile pentru operatorii de utilaje agricole încep de la 500 – 600 de euro și pot ajunge până la 900 de euro pe lună.

Fermierii spun că au utilaje de sute de mii de euro și atunci când încearcă să caute forță de muncă calificată nu găsesc. De asemenea, dintre cei care fac ucenicia foarte puțini rămân. Unii renunță pur și simplu și își caută în alte domenii, ații pleacă în străinătate.