Prima barză văzută în România în 2018 a fost observată la București, în 7 martie, iar în ziua următoare, mai multe păsări au fost văzute în Călărași și Brăila, anunță Societatea Ornitologică Română.
În România vin în fiecare an între patru mii și cinci mii de perechi de berze. Există și o aplicație, lansată anul trecut, care ajută la realizarea unui recensământ amănunțit al acestor păsări în țara noastră. În acest an, aplicația va avea și o nouă funcție, prin care pot fi raportate accidentele în care sunt implicate aceste păsări.
Berzele își fac cuibul pe stâlpii de electricitate sau pe acoperișurile caselor, iar electrocutarea este unul dintre pericolele la care sunt expuse aceste păsări.
Berzele sunt păsări migratoare, care își petrec iarna în Africa, unele ajungând chiar și în Africa de Sud sau în India. Este o pasăre care are un singur partener, însă nu pe viață.
Berzele trăiesc peste 30 de ani, cel mai vârstnic exemplar ajungând la 39 de ani. Acesta își petrecea verile în Elveția.
România are o populație importantă de berze, însă în Polonia trăiesc cele mai multe, peste 53.000 de perechi. Spania, Ucraina și țările Baltice atrag, de asemenea, aceste păsări în număr foarte mare.
Începând cu luna martie, Societatea Ornitologică Română începe un nou sezon al programului educațional Spring Alive.
Acest proiect le cere elevilor români să monitorizeze cinci specii de păsări care apar în România, odată cu venirea primăverii. Cele cinci păsări sunt: barza albă, drepnea neagră, rândunica, cucul și prigoria.
Scopul este realizarea unei hărți a migrației păsărilor în Europa.
Puteți participa, la proiect, alături de tineri din toate țările europene, aici.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: