S-a terminat criza în Italia. A început în Spania

Pedro Sanchez, liderul socialiștilor din Spania FOTO: Wikimedia Commons
Pedro Sanchez, liderul socialiștilor din Spania FOTO: Wikimedia Commons

Guvernul condus de Mariano Rajoy a fost demis în urma unei moțiuni de cenzură. Noul premier al țării va fi socialistul Pedro Sanchez. Moțiunea a primit 180 de voturi pentru și 169 împotrivă. Sanchez ar putea prezenta noul Cabinet săptămâna viitoare.

Susținerea lui Sanchez este destul de fragilă în parlamentul spaniol. Trebuie să guverneze până în vara anului 2020, adică până la următoarele alegeri, cu 84 de deputați socialiști din 350 în legislativ. Cert este că reprezentanții bascilor și-au arătat susținerea pentru Executivul lui Sanchez.

Formațiunea politică a lui Rajoy este zguduită de un scandal de corupție.

Justiţia spaniolă l-a trimis luni la închisoare pe fostul trezorier al partidului ce a fost până acum la putere în Spania Luis Barcenas, condamnat la 33 de ani de închisoare pentru corupţie.
Fostul trezorier al Partidului Popular a fost inculpatul vedetă din procesul în care s-a judecat afacerea „Gurtel”, cel mai compromiţător dintre scandalurile de corupţie care au afectat partidul conservator al lui Mariano Rajoy.

În acest dosar, 29 de persoane – printre care zece foști lideri sau aleși din PP – au fost condamnate pentru corupție, deturnare de fonduri sau spălare de bani, la un total de 351 de ani de închisoare.

Justiția a conchis că există dovezi legate de existența „unui sistem autentic și eficient de corupție instituțională” între partid și o grupare privată, condamnând Partidul Popular al lui Rajoy, în calitate de „participant la profit” din fondurile obținute ilegal de primarii formațiunii, la plata a 250.000 de euro.

Analiștii spun că plecarea lui Rajoy după șase ani în funcție ar putea stârni un val de incertitudine politică în cea de-a patra putere economică a Uniunii Europene. nsă majoritatea partidelor spaniole sunt pro-europene, iar investitorii consideră că există mai puține riscuri politice decât în Italia.

Ce se întâmplă în Italia

Noul guvern al Italiei îşi începe activitatea de astăzi, după ce Mişcarea 5 Stele, antisistem, şi Liga, de extrema dreaptă, au format o coaliţie, iar preşedintele Sergio Mattarella a acceptat lista miniştrilor prezentată de premierul desemnat Giuseppe Conte.

Avocatul Conte a renunţat acum patru zile la formarea guvernului, după ce preşedintele a respins nominalizarea lui Paolo Savona la Ministerul Economiei. În locul lui Conte a fost nominalizat Carlo Cottarelli, care ar fi trebuit să formeze un executiv de tehnocraţi, însă eforturile sale au eşuat. Cotarelli a renunţat joi seară la nominalizare.

Potrivit BBC, după o nouă întâlnire cu Mattarella, Conte a confirmat nominalizarea profesorului de economie Giovanni Tria, pentru Ministerul Economiei, iar Savona, respins de preşedintele italian, se va regăsi totuşi în guvern, dar într-o altă funcţie.

Liderul M5S Luigi Di Maio şi liderul Ligii Matteo Salvini au anunţat, într-o scurtă declaraţie comună: „Au fost întrunite toate condiţiile pentru un Guvern M5S-Liga”. De altfel, Salvini va deţine postul de ministru de Interne în viitorul cabinet, poziţie din care a promis o atitudine mai dură referitoare la migraţie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.