S-a stabilit ziua în care alegem primarii

Guvernul a aprobat propunerea Autorității Electorale Permanente de a organiza alegerile locale. Astfel, alegerile primarilor, a președinților consiliilor județene și a consilierilor locali și județeni vor avea loc pe data de 5 iunie 2016, iar startul campaniei electorale va fi pe 6 mai.

„În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, precum şi al art. 10 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. Art. 1. – Se stabilește ziua de 5 iunie 2016 ca dată a alegerilor locale din anul 2016. Art. 2. – Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 22 martie 2016”, este decizia semnată de primul ministru Dacian Cioloș.

PSD și PNL încă s-au hotărât cu privire la numărul tururilor de scrutin. Actuala lege prevede ca primarii să fie aleși dintr-un singur tur electoral. Mai exact, câștigă candidatul care are cele mai multe voturi, chiar dacă obține sub 50%.

„PNL a depus amendamente în Comisia de cod electoral pentru alegerea din două tururi. A fost respins pentru că nu aveam majoritate în acea comisie. Am depus apoi, la votul final, amendament, însă am votat legea în ansamblu pentru că venea cu multe lucruri bune.

În septembrie anul trecut, din nou PNL vine și depune un proiect de lege pentru alegeri în două tururi, dar fiind minoritari în Parlamentul României, suntem astăzi nevoiți să facem un apel la Guvernul României pentru a interveni cu o ordonanță de urgență. Jocul electoral nu se schimbă”, a declarat Andreea Paul, prim-vicepreședintele PNL.

De partea cealaltă, PSD îi acuză pe liberali că doresc schimbarea legii în urma efectuării unor calcule, care le-ar fi indicat că PNL ar avea mai multe șanse la alegerile locale dacă primarii ar fi votați în două tururi.

„În mai 2011, Guvernul Boc a venit cu acest proiect care a fost agreat chiar și de doamna Paul. Tot PDL a fost de acord cu acea lege. În 2012 la alegerile locale nu am auzit această temă și veniți acum, după ce ați votat acum zece luni de zile, și poate v-ați făcut calculele și ați văzut că nu aveți prima șansă în fața electoratului? Când sunteți corecți? (n.r – PNL și PDL). În 2011, 2012 sau acum?”, a declarat deputatul PSD Dan Tudorache.

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să citiți și altele de acest fel alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.