S-a sinucis un fost șef de stat. Nu este primul lider acuzat de corupție care se împușcă

Foto: carolynabooth / Pixabay

Alan Garcia, fostul președinte al statului sud-american Peru, a murit după ce s-a împușcat. Acesta s-a sinucis în timp ce polițiștii veniseră să îl aresteze într-un dosar de luare de mită.

Fostul lider de la Lima a murit la spital, la câteva ore după ce s-a împușcat în cap.

Alan Garcia (69 de ani) a condus Peru în două mandate, între 1985 și 1990, respectiv între 2006 și 2011. El era acuzat că ar fi primit mită de la compania Odebrecht, în schimbul unor contracte cu statul.

Cu două zile înainte de a se sinucide, fostul președinte a scris următorul mesaj pe Twitter: ”Prieteni, aveți încredere. Niciodată nu am primit bani și nici nu am vândut contracte publice. Cei care mă acuză sunt adevărații corupți. Eu cred în istorie. Ceilalți se vând, eu nu!”

Fostul președinte peruan nu este singurul șef de stat care își pune zilele în timpul unui scandal de corupție.

În urmă cu un deceniu, Roh Moo-hyun, fost președinte al Coreei de Sud (2003-2008), și-a pus capăt zilelor, tot după ce a fost acuzat de luare de mită, aruncându-se de pe o stâncă.

Antonio Guzmán Fernández, care a condus Republica Dominicană între 1978 și 1982, s-a sinucis prin împușcare la câteva luni după ce a fost înlocuit la conducerea țării, căzând în depresie mai ales după ce a fost acuzat de corupție.

Premierul sirian Mahmoud Zuabi, care a condus guvernul țării între 1987 și 2000, și-a pus capăt zilelor tot cu ajutorul unui pistol, preferând să moară decât să fie judecat de tribunal într-un caz de corupție. Zuabi era acuzat că ar fi primit mită de la compania aeriană Airbus.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.