S-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din iarna aceasta: -21,6 grade Celsius

FOTO: gamagapix/Pixabay.com
FOTO: gamagapix/Pixabay.com

Stația meteorologică de la Întorsura Buzăului a înregistrat, marți dimineață, temperatura de -21,6 grade Celsius. Este cea mai scăzută temperatură din această iarnă.

Meteorologul de serviciu, Vioria Ienea, a declarat că minima a fost înregistrată în jurul orei 5:30, iar după acest moment temperaturile au început să crească ușor. „A fost cea mai scăzută temperatură din acest sezon, -21,6 grade Celsius la ora 5:30, dar în jurul orei 9:00 a urcat la minus 13 grade. (…) Au mai fost zile friguroase luna aceasta, spre exemplu pe 3 ianuarie au fost -15 grade Celsius la Întorsura Buzăului, iar pe 4 ianuarie au fost -17, dar luni au fost -5, a fost o vreme plăcută de Bobotează”, a declarat Viorica Ienea, pentru Agerpres.ro.

În anii trecuți, la Întorsursa Buzăului, considerat un pol al frigului în România, s-au înregistrat temperaturi și mai scăzute. De exemplu, pe 8 ianuarie 2015 au fost -36,6 grade Ceslius, iar pe 10 ianuarie 2017 au fost -32 de grade Celsius.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în ultima jumătate de secol la Întorsura Buzăului a fost de -35,8 grade Celsius pe 8 februarie 2005. Acest record nu mai fusese atins din 1939.

Meteorologii anunță că vremea se va încălzi începând cu 8 ianuarie și urmează să ajungă la medii de 8-9 grade în timpul zilei. În cea mai mare parte a țării, probabilitatea de precipitații în următoarele două săptămâni este redusă.

Ianuarie este luna de iarnă caracterizată, în general, de cele mai scăzute valori minime ale temperaturii, ca urmare a persistenţei maselor de aer continental polar ce acoperă în această perioadă jumătatea estică a Europei, în timp ce regimul precipitaţiilor este redus chiar dacă nebulozitatea este accentuată şi zile în şir cerul se menţine acoperit, se arată în caracterizarea climatică a acestei luni, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.