S-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din iarna aceasta: -21,6 grade Celsius

FOTO: gamagapix/Pixabay.com
FOTO: gamagapix/Pixabay.com

Stația meteorologică de la Întorsura Buzăului a înregistrat, marți dimineață, temperatura de -21,6 grade Celsius. Este cea mai scăzută temperatură din această iarnă.

Meteorologul de serviciu, Vioria Ienea, a declarat că minima a fost înregistrată în jurul orei 5:30, iar după acest moment temperaturile au început să crească ușor. „A fost cea mai scăzută temperatură din acest sezon, -21,6 grade Celsius la ora 5:30, dar în jurul orei 9:00 a urcat la minus 13 grade. (…) Au mai fost zile friguroase luna aceasta, spre exemplu pe 3 ianuarie au fost -15 grade Celsius la Întorsura Buzăului, iar pe 4 ianuarie au fost -17, dar luni au fost -5, a fost o vreme plăcută de Bobotează”, a declarat Viorica Ienea, pentru Agerpres.ro.

În anii trecuți, la Întorsursa Buzăului, considerat un pol al frigului în România, s-au înregistrat temperaturi și mai scăzute. De exemplu, pe 8 ianuarie 2015 au fost -36,6 grade Ceslius, iar pe 10 ianuarie 2017 au fost -32 de grade Celsius.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în ultima jumătate de secol la Întorsura Buzăului a fost de -35,8 grade Celsius pe 8 februarie 2005. Acest record nu mai fusese atins din 1939.

Meteorologii anunță că vremea se va încălzi începând cu 8 ianuarie și urmează să ajungă la medii de 8-9 grade în timpul zilei. În cea mai mare parte a țării, probabilitatea de precipitații în următoarele două săptămâni este redusă.

Ianuarie este luna de iarnă caracterizată, în general, de cele mai scăzute valori minime ale temperaturii, ca urmare a persistenţei maselor de aer continental polar ce acoperă în această perioadă jumătatea estică a Europei, în timp ce regimul precipitaţiilor este redus chiar dacă nebulozitatea este accentuată şi zile în şir cerul se menţine acoperit, se arată în caracterizarea climatică a acestei luni, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Cea mai mare temperatură din România

Cea mai mică temperatură din România, înregistrată în 1942

Cea mai mare temperatură din lume

Cea mai mică temperatură din lume

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.