S-a deschis prima creșă „verde” din România

FOTO: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei/Pixabay.com

FOTO: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei/Pixabay.com

Una dintre cele mai moderne creșe din România a fost inaugurată în Fălticeni, județul Suceava. Poate primi 70 de copii, este dotată complet, inclusiv cu jucării, dar este și „verde”, având o eficiență energetică ridicată.

„Acest proiect, ca proiect tip, s-a născut înainte de a avea criză energetică. Adică chiar s-a gândit un proiect care să răspundă nevoilor pentru foarte mulți ani de aici încolo.

Acest proiect are tot ceea ce poate avea o creșă modernă astăzi în Europa și în România – de la panouri fotovoltaice și panouri solare pentru producerea de apă caldă, până la pompe de căldură”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Creșa este organizată în 3 nuclee funcționale: zona administrativă, zona destinată copiilor și zona spațiilor tehnico-gospodărești. De asemenea, creșa beneficiază de 7 dormitoare, 4 camere de joacă, prevăzute cu vestiar și grupuri sanitare, spații pentru luat masa, cabinet medical și spații adiministrative.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, este o creșă modernă, de tip nZEB (near-Zero Energy Building), fiind dotată cu 65 de panouri solare și 43 de panouri fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii este foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Astfel, consumul de energie al clădirii clasifică această construcție ca fiind una cu performanță energetică ridicată, la care necesarul de energie pentru asigurarea exploatării normale este foarte scăzut.

În acest mod, consumul anual specific de energie primară este estimat la 107,46 [kWh/m2an] (mai mic decât limita impusă pentru respectarea cerinței nZEB la clădirile pentru învățământ din zona climatică IV, de 170[kWh/m2an]), fiind cu 37% mai mic (peste limita impusă prin PNRR, de 20%).

Conform bilanțului între energia regenerabilă și cea neregenerabilă, 40% din energia consumată este regenerabilă (peste 30%, cât este limita nZEB), iar reducerea emisiei de carbon este de la 36,88 kg/m2an la 14,65 kg/m2an, de 60% (față de minimum de 30%).


Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version