S-a citit moțiunea de cenzură. Prezență extrem de scăzută în Parlament

FOTO: Gov.ro
Parlamentul României. FOTO: Gov.ro

Moțiunea de cenzură a fost citită astăzi în parlament de senatorul PNL Florin Cîțu. Potrivit președintelui de ședință, Teodor Meleșcanu, din cei 465 de parlamentari și-au înregistrat prezența doar 128.

Moțiunea de cenzură, denumită „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgență”, a fost depusă miercuri.

PSD și-ar fi dorit ca votul să aibă loc sâmbătă, iar în birourile permanente reunit ale Senatului și Camerei deputaților a reușit să impună acest program. Însă în Parlament opoziția a reușit să respingă programul cu 194 de voturi.

Imediat după această după acest vot, președintele Camerei deputaților, social-democratul Marcel Ciolacu a declarat că „matematic, PSD a pierdut majoritatea”.

Ulterior, birourile permanente s-au reunit și au stabilit alt calendar al moțiunii de cenzură. Votul ar urma să se dea joia viitoare, tot de la ora 10:00.

Liderii opoziției, în frunte cu Ludovic Orban, susțin că moțiunea de cenzură va fi votată iar Guvernul Dăncilă va pica. Moțiunea de cenzură a fost semnată de 237 de parlamentari, iar pentru ca Executivul să fie demis sunt necesare minimum 233 de voturi.

Marcel Ciolacu a declarat astăzi că „vestea proastă” pentru social-democrați este că nu mai au 233 de voturi, însă „vestea bună” e că nici partidele din Opoziție nu vor reuși să adune acest număr.

În moțiunea de cenzură, Guvernul PSD este criticat pentru politica defectuoasă în ceea ce privește construcția de autostrăzi.

„Autostrada Unirii, Autostrada Moldovei, cea a Olteniei sau Autostrada Sibiu-Piteşti nu au avansat nici măcar cu un singur centimetru sub guvernarea PSD. Pe calea ferată trenurile deraiază aproape săpătămânal din cauza infrastructurii degradate, iar viteza de deplasare a trenurilor a ajuns sub cea a trotinetelor electrice! Nu aţi blocat doar investiţiile publice, ci aţi gonit şi investitorii privaţi din economie”, scrie în moțiune.

Opoziția mai spune că „încrederea în economia românească este în declin, în primul rând din cauza faptului că legislaţia economică se modifică aproape săptămânal. Ce investitor ar mai risca să aducă bani şi locuri de muncă bine plătite în România, ştiind că regulile jocului se schimbă peste noapte? Adunând numărul de modificări pe care Guvernul Dăncilă le-a făcut Codului fiscal, constatăm că acestea sunt mai numeroase decât zilele dintr-un an”.

De asemenea, mai este imputat și faptul că proiectele spitalelor regionale nu au avansat deloc, iar recursul compensatoriu prin care au ieșit mii de pușcăriași mai repede nu a fost eliminat.

„După toate evenimentele din această vară, care au zguduit toată ţara, doamna Viorica Dăncilă ar fi trebuit să demareze o reformă amplă a Ministerului Afacerilor Interne şi a Poliţiei Române, până la ultima secţie de poliţie din ţară. Reformarea din temelii a acestor instituţii ar fi trebuit să înceapă, în primul rând, de la modul în care sunt numiţi şefii acestor structuri abilitate prin lege ca să-i apere pe cetăţeni”, se mai arată în moțiunea de cenzură împotriva Vioricăi Dăncilă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.